Κυριακή, 22 Ιουλίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 20:51

Χ. Λαμπρίδης : Συνεχίζεται η αξιοποίηση των λιμανιών

damanaki ixthok1
Συνέντευξη για θέματα που αφορούν στις αναπτυξιακές δυνατότητες  των λιμανιών της χώρας  έδωσε τη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα» του Πειραιά, στην ραδιοφωνική εκπομπή «Αντίσταση κατά της αρχής» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Κλάδη και Νίκο Σηφάκη. 
 
Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε πωλήσεις αλλά σε παραχωρήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων των λιμανιών 
 
Σε ερώτηση αναφορικά με την ανάπτυξη των δέκα λιμανιών που βρίσκονται υπό την διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 09-01-2018 στο ΥΝΑΝΠ με συμμετοχή των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι προσανατολισμός του Υπουργείου είναι, σύμφωνα και με την συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς, να προβεί σε παραχωρήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του κάθε λιμένα σε επενδυτές  μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων με γνώμονα ένα πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους των επενδυτών, της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων  και της οικονομίας της Χώρας.
Όπως ανέφερε στόχος είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις με σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και σε υποδομές των εν λόγω λιμανιών που παραμένουν αναξιοποίητες. Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση της Τρίτης 09-01-2018 η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε σχετική μελέτη, την οποία υλοποίησε, για τις δυνατότητες των λιμανιών, τα πιθανά προβλήματα τους, τους τομείς που χρήζουν ενίσχυσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησής τους καθώς και για το κατ΄ αρχήν επενδυτικό ενδιαφέρον. 
 
Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Λαμπρίδης ανέφερε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου από το 2000 διαθέτει υποδομές, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης να στερείται σημαντικών εσόδων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια  η νέα διοίκηση του Οργανισμού έχει καταβάλει εργώδεις προσπάθειες με αξιόλογα αποτελέσματα. Δεδομένου ότι έχει υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εμφανίζει μια σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και η περαιτέρω ανάπτυξή του είναι πάγιο αίτημα τόσο του Οργανισμού όσο και του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, καθώς θα προσφέρει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και επιπλέον θέσεις εργασίας. Στόχος είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου για την ανάδειξη και ανάπτυξη του λιμανιού μέσω παραχωρήσεων.
 
Η πλωτή δεξαμενή αναζωογονεί την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα 
 
Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας την εγκατάσταση της νέας  πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων στο Πέραμα, η οποία είναι μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων της τάξης των πενήντα πέντε (55) εκατομμυρίων Ευρώ που προβλέπονται στην Σύμβαση Παραχώρησης μετάξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου για την ναυπηγοεπισκευή. Συγκεκριμένα τόνισε τις άμεσες διαδικασίες τόσο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότηση εγκατάστασης της δεξαμενής. Πολλά χρόνια ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής παρουσιάζει φθίνουσα πορεία με κύρια αιτία την έλλειψη υποδομών. Συγκεκριμένα, πλοία μεγάλου μεγέθους δεν μπορούσαν να έρθουν για εργασίες δεξαμενισμού στη περιοχή λόγω της μη χρήσης των δεξαμενών του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλες τις συναφείς με την ναυπηγοεπισκευή δραστηριότητες. Η εν λόγω επένδυση προσδίδει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέες αγορές και να αυξηθούν σημαντικά οι εργασίες στη Ναηπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος . Η επένδυση αυτή, η οποία όπως είπαμε προβλέφθηκε στη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής προσπάθειας του ΟΛΠ και της καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τα συναρμόδια Υπουργεία και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Μαρτίου του 2018.
 
Θετική εξέλιξη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη μεταξύ εργαζομένων και ΟΛΠ Α.Ε. 
 
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τους εργαζομένους του ΟΛΠ με την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς προβλέπονται πολύ καλές αποδοχές, διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός κ.α.. Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι πάγια πολιτική της κυβέρνησης, που εκφράστηκε τόσο από τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δρίτσα με την ενσωμάτωση στον κυρωτικό νόμο διατάξεων για την προστασία της εργασίας, όσο και με τον νυν Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή με αντίστοιχες προβλέψεις που θα υπάρξουν στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ, είναι η διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.  Σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης πολλοί ήταν αυτοί που άσκησαν κριτική είτε από δεξιά, λέγοντας ότι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων θα διώξει τους επενδυτές και θα εμποδίσει τις επενδύσεις είτε από αριστερά λέγοντας ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης θα επικρατήσουν συνθήκες γαλέρας. Αμφότεροι διαψεύστηκαν. Την επιτυχία αυτή ωστόσο την πιστώνονται οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα αλλά και η διοίκηση του ΟΛΠ. 
 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θεσμοθέτησε διατάξεις υπέρ της ναυτεργασίας 
 
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για σχολιασμό της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε  η ΠΝΟ την Παρασκευή 12/01/2018, ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι το απεργιακό δικαίωμα και ο συνδικαλισμός είναι αναμφισβήτητα δικαιώματα των ναυτεργατών και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα είναι αναγκαία καθώς αποτελεί την προϋπόθεση για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.  
 
Ωστόσο τόνισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θεσμοθετήθηκαν διατάξεις υπέρ της ναυτεργασίας, όπως π.χ. η αύξηση του ύψους των προστίμων για την παράνομη και ανασφάλιστη ναυτική εργασία, η απαγόρευση συμμετοχής εταιρειών σε διαγωνισμούς για επιδοτούμενες γραμμές εάν δεν έχουν εξοφλήσει του εργαζόμενους, ενώ είναι σε όλους γνωστοί οι σχεδιασμοί για μείωση συνθέσεων στην ακτοπλοία οι οποίοι απετράπησαν. Ακόμα υπενθύμισε την νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των δεδουλευμένων στους ναυτικούς της ΝΕΛ, οι οποίοι είχαν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο Στ. Κασιμάτης ξανά υποψήφιος
Δήμαρχος στον Κορυδαλλό
 
«Νέα σοδειά ψευδών περί «νόμων
της νύχτας»

Ερώτηση για τον σχολικό
εκφοβισμό 

Σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή
σύνδεση Μεστών Χίου
 
 

Γεγονότα

ΕΛΠΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας με
το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

«Τα νέα από το Περίπτερο»

«Sports Rehab» πρότυπο
κέντρο φυσικοθεραπείας

podosfairiki_synerg.logo1
Ο Πειραιάς υποδέχεται τις
καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Βεάκειο 2018»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Ιουλίου 2018, 18.24
Ερώτηση για τον σχολικό εκφοβισμό
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bulling)...
18 Ιουλίου 2018, 18.21
«Νέα σοδειά ψευδών  περί «νόμων της νύχτας»
Δήλωση του βουλευτή Α’...
15 Ιουλίου 2018, 20.54
 Δίκτυο αλληλεγγύης για τους «Εξαιρετικούς ανθρώπους»
Άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής στη «Νέα...

Ναυτιλία

21 Ιουλίου 2018, 18.03
Τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου Πεσόντων Στελεχών Λ.Σ
Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της...
21 Ιουλίου 2018, 17.59
Γιατί πανηγυρίζουν οι εφοπλιστές…
Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ...
20 Ιουλίου 2018, 18.24
«Νέο Λιμενικό πολιτικό σύστημα δημόσιου χαρακτήρα»
Συνέντευξη στην εκπομπή...

Πειραιάς

20 Ιουλίου 2018, 17.39
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» για το Master Plan του Ο.Λ.Π
Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης το...
19 Ιουλίου 2018, 18.06
Εργασίες καθαρισμού στην παραλία της Φρεαττύδας
Εργασίες καθαρισμού σε όλο το μήκος...
18 Ιουλίου 2018, 18.14
Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στον «Τινάνειο» Κήπο
Ο Δήμος Πειραιά προχώρησε στην...