Κυριακή, 22 Ιουλίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 20:28

Εγκαίνια της έκθεσης «Νίκος Καζαντζάκης» στην Πινακοθήκη Πειραιά

logoartc_f
Πραγματοποιήθηκαν, τα εγκαίνια, της εικαστικής έκθεσης με τίτλο: «Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
 
Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά και η «IANOS Αίθουσα Τέχνης», σε συνεργασία με τις «Εκδόσεις Καζαντζάκη» και με την ευγενική υποστήριξη της «CAPITAL SHIP MANAGEMENT CORP», στο πλαίσιο της επετείου των 60 ετών από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη. 
 
Το αφιέρωμα εστιάζει στα τοπία της ζωής και των συνεχών περιπλανήσεών του, στα τοπία της γραφής και της έμπνευσής του και συγκεντρώνει σημαντικούς ζωγράφους και έργα, που στο μεγαλύτερο μέρος τους πραγματοποιήθηκαν ειδικά για την έκθεση. 
 
Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ευαγγελία Μπαφούνη, σε δήλωσή της, τόνισε:
 
«Θεωρούμε την έκθεση “Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι” πολύ σπουδαία. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι ο κύκλος αυτής της έκθεσης, ο οποίος ξεκίνησε από την αίθουσα τέχνης “IANOS”, τελειώνει την πορεία της στον Πειραιά. Τα έργα είναι εξαιρετικά, αντιπροσωπευτικά ενός εκάστου καλλιτέχνη και αποτυπώνουν τις εικόνες που ενδεχομένως είχε δει και από τις οποίες εμπνεύστηκε ο Νίκος Καζαντζάκης. Θεωρώ ότι με αυτή την έκθεση το έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια μετά το θάνατό του, τελειώνει όπως θα έπρεπε να τελειώνει».
 
Η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, σε δήλωσή της, σημείωσε:
 
«Η έκθεση αυτή είναι μία έκθεση επετειακή για τον Νίκο Καζαντζάκη. Παρουσιάζει όλους τους τόπους, τους οποίους έζησε ή από τους οποίους εμπνεύστηκε και δημιούργησε. Είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά πολυταξιδεμένος, με πολύ βαθύ ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής, για την παιδεία, για τον πολιτισμό της κάθε χώρας στην οποία πήγε, οπότε είναι ένας πακτωλός πληροφοριών όλα αυτά που γράφει, στη συνέχεια, είτε για την Ευρώπη είτε για την Ανατολή. Προσπαθήσαμε με την ιδέα των τόπων - ακριβώς γιατί πολλά έχουν γραφτεί για αυτόν, πολλά έχουν φτιαχτεί για αυτόν - να κάνουμε μία έκθεση διαφορετική, η οποία να ακολουθήσει τα ίχνη και την έμπνευση του ανά τον κόσμο. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον “IANO” στην Αθήνα, στη συνέχεια στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο  του Δήμου Αίγινας, μετά στην Δημοτική Πινακοθήκη της Λιβαδειάς και ολοκληρώνει τον κύκλο της, πολύ ταιριαστά, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, λίγο προτού τελειώσει το επετειακό έτος του Νίκου Καζαντζάκη. Παίρνουν μέρος περίπου 30 καλλιτέχνες - πολύ σημαντικοί θα έλεγα - και είναι μεγάλη μας χαρά που τους φιλοξενούμε».
 
Ο υπεύθυνος για τα εικαστικά στην καλλιτεχνική διεύθυνση της «IANOS, Αίθουσας τέχνης» Ανδρέας Γεωργιάδης δήλωσε:
 
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά για την “Μικρή Άρκτο” και για την “IANOS, Αίθουσα Τέχνης”, το να καταλήξει το πολύ ενδιαφέρον εικαστικό της ταξίδι αυτή η έκθεση “Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι”, στον Πειραιά, σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά. Από τη μία θέλω να πω ότι είναι μία έκθεση πολύ σημαντική που συμμετέχουν σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες και νεότεροι, αλλά και καθιερωμένοι, γνωστοί και μεγαλύτερης ηλικίας, πιο ώριμοι. Από την άλλη αυτό που αναδεικνύει αυτή η έκθεση είναι η τοπιογραφία, η οποία υπάρχει μέσα  στον κόσμο  - είτε τον πραγματικό είτε τον φανταστικό, τον μυθιστορηματικό - του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Επίσης, εγώ σαν καλλιτέχνης συμμετέχω με ένα έργο μου στην έκθεση αυτή. Επέλεξα την Παλιοχώρα, η οποία βρίσκεται στην Αίγινα. Είναι ένα μέρος, η Αίγινα, όπου ο Νίκος Καζαντζάκης έζησε πάρα πολλά χρόνια της ζωής του και δημιούργησε πάρα πολλά σημαντικά του έργα. Τυχαίνει να έχω το σπίτι μου στην Αίγινα, δίπλα ακριβώς στο δικό του, οπότε νιώθω  γείτονας με τον ίδιο και την αύρα του. ‘Έχει αφήσει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στο νησί και αυτό καταγράφεται στη μνήμη όλων μας».
 
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Στέλιος Αλεξάκης, Όλγα Αλεξοπούλου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Άννα Αχιλλέως Staeubli, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Γρηγόρα, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σταύρος Ιωάννου, Μάρκος Καμπάνης, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Νίκη Πρόκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαρασίτης, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Αλέκος Σπανούδης, Μαρίνα Στελλάτου, Παναγιώτης Τούντας, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσεμπελή, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
 
Διάρκεια έκθεσης: 29 Δεκεμβρίου 2017  - 14 Ιανουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας:  
Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-14:00, 6:00-9:00, 
Σάββατο – Κυριακή: 10:00-14:00
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο Στ. Κασιμάτης ξανά υποψήφιος
Δήμαρχος στον Κορυδαλλό
 
«Νέα σοδειά ψευδών περί «νόμων
της νύχτας»

Ερώτηση για τον σχολικό
εκφοβισμό 

Σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή
σύνδεση Μεστών Χίου
 
 

Γεγονότα

ΕΛΠΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας με
το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

«Τα νέα από το Περίπτερο»

«Sports Rehab» πρότυπο
κέντρο φυσικοθεραπείας

podosfairiki_synerg.logo1
Ο Πειραιάς υποδέχεται τις
καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Βεάκειο 2018»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Ιουλίου 2018, 18.24
Ερώτηση για τον σχολικό εκφοβισμό
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bulling)...
18 Ιουλίου 2018, 18.21
«Νέα σοδειά ψευδών  περί «νόμων της νύχτας»
Δήλωση του βουλευτή Α’...
15 Ιουλίου 2018, 20.54
 Δίκτυο αλληλεγγύης για τους «Εξαιρετικούς ανθρώπους»
Άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής στη «Νέα...

Ναυτιλία

21 Ιουλίου 2018, 18.03
Τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου Πεσόντων Στελεχών Λ.Σ
Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της...
21 Ιουλίου 2018, 17.59
Γιατί πανηγυρίζουν οι εφοπλιστές…
Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ...
20 Ιουλίου 2018, 18.24
«Νέο Λιμενικό πολιτικό σύστημα δημόσιου χαρακτήρα»
Συνέντευξη στην εκπομπή...

Πειραιάς

20 Ιουλίου 2018, 17.39
Το «Λιμάνι της Αγωνίας» για το Master Plan του Ο.Λ.Π
Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης το...
19 Ιουλίου 2018, 18.06
Εργασίες καθαρισμού στην παραλία της Φρεαττύδας
Εργασίες καθαρισμού σε όλο το μήκος...
18 Ιουλίου 2018, 18.14
Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στον «Τινάνειο» Κήπο
Ο Δήμος Πειραιά προχώρησε στην...