Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2017

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 22:48

Έκθεση έργων Πάνου Αραβαντινού στη Δημοτική Πινακοθήκη

damanaki ixthok1
Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά εγκαινίασαν,  την έκθεση της μόνιμης συλλογής έργων του Πάνου Αραβαντινού, ενός από τους σπουδαιότερους  σκηνογράφους διεθνώς,  στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης,  Φίλωνος 29 (κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου).
 
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που  δημιούργησε ο Πάνος Αραβαντινός για παραστάσεις λυρικού θεάτρου στην Γερμανία την περίοδο του Μεσοπολέμου.  
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του τόνισε:
 
 «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά σήμερα για αρκετούς λόγους. Η δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης των έργων του Πάνου Αραβαντινού στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, φάνταζε όταν ανέλαβα Δήμαρχος τον Σεπτέμβριο, ένα προσωπικό στοίχημα, ένα στοίχημα μαζί φυσικά με πολλά στοιχήματα τα οποία τότε θέσαμε. Πρώτα απ’ όλα ήταν ένα στοίχημα με τον ίδιο μου τον εαυτό, καθώς τρεις πρώην Δήμαρχοι, παρά τις ειλικρινείς προθέσεις και προσπάθειές τους,  δεν είχαν καταφέρει να το πετύχουν. Νομίζω λοιπόν πως είναι σημαντικό και φυσικά δεν οφείλεται στη δική μου ικανότητα ή  στη δική  μου συμβολή, όπως ευγενικά είπε ο Μιχάλης Τσεκούρας. Οφείλεται πραγματικά στο ότι  δούλεψαν οι άνθρωποι στη Διεύθυνση Πολιτισμού και φυσικά στην Ειρήνη Νταϊφά, ώστε να γίνουν τα σημερινά εγκαίνια αυτής της έκθεσης. 
 
Η  Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά,  επισήμανε :
 
 «Καλησπέρα σας κι από μένα. Βέβαια με κάλυψε πάρα πολύ ο Δήμαρχος. Να πω καλό μήνα και καλή εβδομάδα σε όλους. 
Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Γιάννη, να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που σας βλέπω όλους εδώ, κυρία Βουλευτά, κ. Αντιπεριφερειάρχα σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, αγαπητοί φίλοι Αντιδήμαρχοι και συνάδελφοι. Να πω για την κυρία Πατεστή  σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ, κα Μπαφούνη αγαπητές φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά σας δίνω αυτό το χαιρετισμό με αφορμή την σπουδαία και συγκινητική στιγμή που ζούμε απόψε, τόσο για τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, όσο και για την πόλη μας και τους ανθρώπους της. 
 
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή μία από τις προτεραιότητες της είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού προσώπου  του Πειραιά μας γιατί είναι αταλάντευτο πιστεύω μας ότι ο πολιτισμός και  η πολιτιστική μας κληρονομιά συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική βελτίωση όλων μας. 
 
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά είναι μία από τις πιο δραστήριες εστίες της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας, μια πραγματική κιβωτός - θα έλεγα - της τέχνης και του λόγου. Γίνεται δε ακόμη πλουσιότερη χάρις  το  αρχείο του Πάνου Αραβαντινού που βρήκε  τη μόνιμη στέγη που του αρμόζει στις φιλόξενες αίθουσες της. Ένα έργο που για την επίτευξή του απαιτήθηκε πολύ αγάπη, φροντίδα και επιμονή από τη Διευθύντρια Πολιτισμού  κα  Ευαγγελία  Μπαφούνη, τον Προϊστάμενο της Δημοτικής μας Πινακοθήκης κ. Μιχάλη Τσεκούρα, καθώς και από όλους τους συνεργάτες τους, κυρίως από την κα Άννα Καψοκόλη και την κα  Αθηνά Πάνου που τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ. Ιδιαίτερη μνεία για την προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια οφείλουμε και στην Πρόεδρο των Φίλων του Μουσείου Σκηνογραφίας Πάνου Αραβαντινού  κα Άννα Πατεστή. 
 
Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που απόψε τιμάμε έναν σπουδαίο άνθρωπο της τέχνης και του θεάτρου τον Πάνο Αραβαντινό. Ο  αρχιτέκτων, ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος  Πάνος Αραβαντινός υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές στην ιστορία της σκηνογραφίας διεθνώς. Αναδείχτηκε και καταξιώθηκε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, μιας περιόδου που σύμφωνα με τους ειδικούς στάθηκε από τις σημαντικότερες για την τέχνη του στο θέατρο. Τα σκηνικά που φιλοτέχνησε από το 1917 όπου και εγκαταστάθηκε στην Γερμανία για περισσότερες από 110 παραστάσεις όπερας, οπερέτας μπαλέτου και θεάτρου πρόζας έως το 1930 όπου και πέθανε άνοιξαν το δρόμο για μία νέα εικαστική προσέγγιση σε όλα τα θεατρικά δρώμενα. Έναν δρόμο που ακολούθησε η  θεατρική Ευρώπη  για πολλά χρόνια και μετά την απώλειά του. 
 
Το έργο και η  υστεροφημία του μεγάλου Έλληνα δημιουργού θα είχαν χαθεί εξαιτίας μιας φωτιάς που έξι χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του, τύλιξε στις φλόγες τις αποθήκες των σκηνικών της  Linden όπερας  καίγοντας ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του. Ευτυχώς ένα μεγάλο μέρος του έργου του, κυρίως  ακουαρέλες σκηνικών τρισδιάστατες μακέτες, αφίσες, ελαιογραφίες και το φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας Αραβαντινού διασώθηκαν και συγκεντρώθηκαν από τις αδερφές του Νίκη και Καλλιόπη Αραβαντινού και από το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Σκηνογραφίας Πάνου Αραβαντινού, που ιδρύθηκε περίπου το 1990, με σκοπό να κάνει γνωστό το έργο του φημισμένου Έλληνα  δημιουργού στο ευρύ κοινό. Χάρις σε δωρεές και αγορές το υλικό αυτό περιήλθε στην κατοχή του Δήμου μας και έτσι δημιουργήθηκε το Μουσείο Πάνου Αραβαντινού, στον δεύτερο όροφο του Δημοτικού μας Θέατρο Πειραιά όπου και παρέμεινε ως το 2005 για να μεταφερθεί μετά στην Δημοτική Πινακοθήκη, περιμένοντας την εύρεση του κατάλληλου χώρου βάσει των μουσειολογικών μελετών και των απαραίτητων κονδυλίων για να ανοίξει και πάλι τις πύλες του και να υποδεχθεί το κενό. 
 
Η ευτυχής αυτή στιγμή λοιπόν έφτασε και βρισκόμαστε απόψε όλοι εδώ για να «ταξιδέψουμε» στον θαυμαστό κόσμο του Πάνου Αραβαντινού, του ανθρώπου που έβαλε τη δική του ανεξίτηλη  καλλιτεχνική σφραγίδα στο Ευρωπαϊκό Θέατρο. 
 
Θα ήθελα να σας πω ότι είμαι πραγματικά συγκινημένη. Νομίζω ότι είμαστε όλοι. Θα συμφωνήσω με τον Δήμαρχο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο, γιατί πιστεύω ότι πραγματικά είναι ένα πολύ - πολύ μεγάλο project αυτό. Επίσης, να σας ευχαριστήσω όλους που είσαστε εδώ και ελπίζω να χαρείτε όλοι τη βραδιά και την έκθεση. Να είστε καλά. Ευχαριστώ  πολύ». 
 
Ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ευαγγελία Μπαφούνη. Για το έργο και την ιστορία του Πάνου  Αραβαντινού μίλησαν επίσης ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δημοτικών Θεάτρων, σκηνογράφος Κώστας Κουρμουλάκης, η Μουσειολόγος Αθηνά Πάνου  και η  Άννα Πατεστή  εκ μέρους του Συλλόγου  «Φίλων του Μουσείου Σκηνογραφίας Πάνου Αραβαντινού».
 
ΠΑΝΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ (1884-1930)
 
Ο Πάνος Αραβαντινός, γόνος εύπορης αστικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Κέρκυρα 7 Σεπτεμβρίου 1884 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ακολούθησε καλλιτεχνικές σπουδές αρχικά παρακολουθώντας μαθήματα ζωγραφικής στο Πολυτεχνείο και αργότερα πραγματοποιώντας σπουδές στο Βερολίνο. Έγινε δεκτός στην Βασιλική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών στο Βερολίνο, όπου διδάχτηκε σχέδιο και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, ενώ από το 1907 έως και το 1910 παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Παρίσι και ταξίδεψε σε Ελβετία, Ολλανδία και Αγγλία. 
 
Έλαβε μέρος τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-19130) ως έφεδρος αξιωματικός και η πρώτη του σκηνογραφική δουλειά ήταν η διακόσμηση εορταστικών τελετών για τις ελληνικές νίκες  στο Αργυρόκαστρο. Από το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και ως το 1917, έζησε στο πατρικό του σπίτι στην Αθήνα. Καθιερώθηκε ως προσωπογράφος της «υψηλής κοινωνίας», αφού ζωγράφιζε για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Παράλληλα, εργάστηκε ως σχεδιαστής και σκηνογράφος επιβλέποντας  σκηνικά και κοστούμια για οπερέτες σε θέατρα της Αθήνας και του Πειραιά. 
 
Το 1917 μετανάστευσε στο Βερολίνο. Εκεί ξεκίνησε μία περίοδος  συνεργασίας με τη Βασιλική Όπερα με πρώτη παράσταση «Το μυστικό της Σουζάνας» στις 5 Δεκεμβρίου 1919. Η καλύτερη στιγμή για τον νέο σκηνογράφο ήταν το ανέβασμα της όπερας «Η Γυναίκα δίχως σκιά» του Ρίχαρντ Στράους, μια παράσταση που ενθουσίασε το κοινό.
 
Το  1921 βραβεύτηκε από το Κυβερνητικό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας για το αρχιτεκτονικό σχέδιο που εκπόνησε για τα κρατικά θέατρα και τις αίθουσες συναυλιών του Βερολίνου. Το 1926 τιμήθηκε με τον τίτλο του καλλιτεχνικού συμβούλου των γερμανικών θεάτρων. 
 
Το 1927 κλήθηκε στην Αθήνα για να δώσει οδηγίες σχετικά με την ανακαίνιση της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του Βασιλικού θεάτρου. 
 
Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Αραβαντινού τελείωσε με τον πρόωρο θάνατό του, την 1η Δεκεμβρίου 1930. Στο σκηνογραφικό λυρικό ρεπερτόριο του Αραβαντινού περιλαμβάνονται διάσημες παραστάσεις, η όπερα «Βότσεκ» του Άλμπαν Μπεργκ, η παράσταση «Χριστόφορος Κολόμβος» του Νταριούς Μιλώ, οι όπερες «Η απαγωγή από το Σεράι»,  «Οι γάμοι του Φίγκαρο» και «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ, «Φιντέλιο» του Μπετόβεν, «Ο ελεύθερος σκοπευτής» και «Ομπερόν» του Βέμπερ, «Ο ιπτάμενος Ολλανδός», «Τανχόυζερ», «Τριστάνος και Ιζόλδη» και «Πάρσιφαλ» του Βάγκνερ, «Άιντα», «Οθέλλος», «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, «Τόσκα» και «Μποέμ» του Πουτσίνι. Σημαντική  ήταν η συμμετοχή του σε μια πλειάδα από παγκόσμιες πρώτης και νέες παραγωγές έργων των Μπουζόνι, Ντεμπυσσύ,  Ντε Φάλλια, Προκόφιεφ, Σρέκερ, Στράους, Στραβίνσκι, Βάιλ και Βάινμπεργκερ. 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Στ. Κοντονής :
Όλοι ελέγχονται …
 
Έκθεση έργων Πάνου
Αραβαντινού στη Δημοτική
Πινακοθήκη

«Βάζουμε στόχους τα
μικρά-μεγάλα καθημερινά
προβλήματα»

Μια ευκαιρία στον
παράδεισο να πάω …

Γεγονότα

«55ο Ράλλυ Αιγαίου 2018» 

Συνεργασία της ΕΥΔΑΠ
με τον «Φάρο Τυφλών»

ΕΛΠΕ και ΕΚΟ προσφέρουν
«ζεστασιά» σε σχολεία
των νησιών

podosfairiki_synerg.logo1
Συνεργασία Περιφέρειας και
ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος
Αιγάλεω 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

14 Δεκεμβρίου 2017, 00.27
Αναστολή πλειστηριασμού στον Πειραιά
Ο Παν. Λαφαζάνης από τον χώρο της...
14 Δεκεμβρίου 2017, 00.19
«Βάζουμε στόχους τα μικρά-μεγάλα καθημερινά προβλήματα»
Άρθρο της Ελένης Σταματάκη στην...
13 Δεκεμβρίου 2017, 00.57
Επίθεση Χρυσαυγιτών στη Σαλαμίνα
Σε μια προκλητική φασιστική επίθεση η...

Ναυτιλία

14 Δεκεμβρίου 2017, 00.35
Celestyal Cruises: Δυναμικά για το 2018
Το 2017 κλείνει με τη διεθνή διάκριση «Best for Service» ...
12 Δεκεμβρίου 2017, 10.27
Τα προβλήματα των Λιμενεργατών στο τραπέζι …
Ζητήματα σχετικά με την εύρυθμη...
12 Δεκεμβρίου 2017, 10.06
Συνεργασία Υπ. Ναυτιλίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά
Συνεργασία του Υπουργείου...

Πειραιάς

11 Δεκεμβρίου 2017, 00.47
Επισκευή στο γήπεδο του «Πορφύρα» από την Περιφέρεια
Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο...
10 Δεκεμβρίου 2017, 22.32
Π. Νταβανέλος: Θύμα επίθεσης στα Εξάρχεια
Ο εργαζόμενος στο Ραδιοσταθμό...
10 Δεκεμβρίου 2017, 20.33
«Μηδενικό πρόγραμμα έργων στον Πειραιά …»
Την παντελή έλλειψη προγραμματισμού,...