Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, 2017

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 20:53

«Η Τέχνη δε φυλακίζεται» εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη

logoartc_f
Μια ξεχωριστή έκθεση με έργα κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από 1η έως και 12 Νοεμβρίου. Η έκθεση με τίτλο: «Η τέχνη δεν φυλακίζεται» διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
 
Χαιρετισμούς, στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν  απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά,  Γ. Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού Χ. Γιαννακόπουλος, η διευθύντρια του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού Π. Κουτούλα  και η Ε. Σταματάκη βουλευτής Α' Πειραιώς και εκπρόσωπος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. 
 
Ο Γιώργος Γαβρίλης συνεχάρη τους εργαζόμενους των φυλακών, τους εκπαιδευτικούς, τους εθελοντές, αλλά κυρίως τους κρατούμενους για τα έργα τους. Όπως τόνισε «τα συγκεκριμένα έργα μπορεί να είναι ένα παράδειγμα προς την υπόλοιπη κοινωνία, ότι ο νους και η δημιουργική έκφραση μπορούν να δραπετεύουν όσο ψηλά και να φαίνονται τα τείχη και τα εμπόδια. Τέτοιες καλλιτεχνικές εκθέσεις ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας των κρατουμένων με την υπόλοιπη κοινωνία, βοηθούν στην κοινωνική ένταξη και ενισχύουν την ελευθερία της έκφρασης παρά τον εγκλεισμό». Τόνισε επίσης «πως παρόλο που τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ελευθερία, ως Περιφερειακή αρχή στεκόμαστε στο πλάι αυτής της προσπάθειας γιατί η δημιουργία και η μόρφωση αποτελούν ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που όχι μόνο δεν πρέπει να περιορίζεται αλλά να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από το σωφρονιστικό σύστημα. Για το λόγο το επόμενο διάστημα μαζί με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το σχολείο 2ης ευκαιρίας θα συνεχίσουμε  ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στον χώρο των Φυλακών με έμφαση στο θέατρο».
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε στον χαιρετισμό του: «Φιλοξενούμε μία ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής στην Δημοτική Πινακοθήκη, με ξεχωριστό ενδιαφέρον, με έργα κρατουμένων που συμμετέχουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού. Η έκφραση, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός αποτελούν διέξοδο για τους κρατούμενους, οι οποίοι αναδεικνύουν μέσα από αυτές τις δημιουργίες τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους. Η καλλιτεχνική έκφραση αποτελεί ταυτόχρονα  ένα «παράθυρο» για τους ανθρώπους αυτούς, που είναι κυρίως νεαρά άτομα, μια επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Είναι βέβαιο ότι η καλλιτεχνική δημιουργία και ο πολιτισμός δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία σωστή επανένταξη στην κοινωνία. Χαιρόμαστε που τη  φιλοξενούμε. Δείχνουμε με την ενέργειά μας αυτή ότι στηρίζουμε και θα στηρίζουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες. 
 
Θα ήθελα να καλέσω κι εγώ τους Πειραιώτες να στηρίξουν αυτήν την έκθεση, να δείξουν αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι σε μια περίοδο τη ζωής τους μπορεί να βρέθηκαν κρατούμενοι, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν κάθε δυνατότητα να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. 
 
Πιστεύω ότι το κράτος και οι φορείς του κράτους - είτε είναι Κεντρική Διοίκηση είτε Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄  βαθμού -  οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι και κοντά - όπως είπε και ο Γιώργος Γαβρίλης -  στις προσπάθειες αυτές. Πραγματικά για μένα αποτελεί, δεν το λέω προσχηματικά, μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενεί ο  Δήμος. Φιλοξένησε πολλές εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών, γνωστών ζωγράφων, διάσημων ζωγράφων, άλλων ανθρώπων.  Μια  τέτοια έκθεση ανθρώπων που μέσα από τις φυλακές δημιουργούν σε ένα περιβάλλον και τις ευκαιρίες που τους δίνει το  συγκεκριμένο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, νομίζω ότι είναι  ιδιαίτερα σημαντική. 
 
Να ευχαριστήσω κι εγώ, όλους τους ανθρώπους του Δήμου που δούλεψαν και όχι μόνο, τον Διευθυντή των φυλακών, τους ανθρώπους που δούλεψαν είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά, τους ανθρώπους του Σχολείου της Δεύτερης Ευκαιρίας, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βγάλουν οι άνθρωποι αυτοί τα ταλέντα τους και τις δεξιότητές τους. 
 
Να ευχαριστήσω το Γιώργο Γαβρίλη και την Αντιπεριφέρεια διότι  σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Δήμος - και φαντάζομαι αφού έχει αξιολογηθεί - είναι κοντά μας και τον ευχαριστούμε. 
Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ».
 
Και οι δύο κάλεσαν το κοινό να αγκαλιάσει την έκθεση που θα πραγματοποιείται καθημερινά από σήμερα μέχρι τις 12 Νοέμβρη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου, Φίλωνος 29, Πειραιάς), τις ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης.    
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Πρόεδρος ξανά η
Φώφη Γεννηματά
 
Αυτοψία Λαμπρίδη στις
Λιμενικές εγκαταστάσεις
της Δ. Αττικής

Γιάννης Βρέλλος :Υποψήφιος
πρόεδρος στο Δικηγορικό
Σύλλογο

«Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο
προσφέρει άριστες σπουδές»

Γεγονότα

Τρία νέα φωτοβολταϊκά
πάρκα από την
«ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες»

Έκθεση φωτογραφίας…
Πέτρου Κασιμάτη και
Νίκου Μπαρδούνια

«Της Κυριακής τα είδωλα»
για τα 90 χρόνια της
Προοδευτικής

podosfairiki_synerg.logo1
Συνεργασία Περιφέρειας και
ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος
Αιγάλεω 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Νοεμβρίου 2017, 00.49
Πρόεδρος ξανά η Φώφη Γεννηματά
Με ποσοστό 56,97%, έναντι 43,03% του Νίκου...
13 Νοεμβρίου 2017, 23.02
«Μέτρα στήριξης των μικρών νησιών»
«Δήλωση της Βουλευτή Α΄ Πειραιά και...
13 Νοεμβρίου 2017, 22.55
Η ΝΔ καταψηφίζει το Νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας
Εισήγηση  Τομεάρχη Ναυτιλίας και...

Ναυτιλία

17 Νοεμβρίου 2017, 12.19
Αυτοψία Λαμπρίδη στις Λιμενικές εγκαταστάσεις της Δ. Αττικής
Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας...
16 Νοεμβρίου 2017, 00.35
Παράσταση διαμαρτυρίας των Λιμενεργατών για τις μετατάξεις
Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών...
13 Νοεμβρίου 2017, 18.18
Νέος σταθμός Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου
«Ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για το...

Πειραιάς

20 Νοεμβρίου 2017, 01.21
Διανομή τροφίμων και νερού από την Περιφέρεια  στη Μάνδρα
Στη δημιουργία σταθερού δικτύου...
20 Νοεμβρίου 2017, 00.52
Γιάννης Βρέλλος :Υποψήφιος πρόεδρος στο Δικηγορικό Σύλλογο
Επιστολή υποψηφίου Προέδρου στο...
19 Νοεμβρίου 2017, 18.31
«Πειραιάς Βίκος Street Relays»
Με τη συμμετοχή  σημαντικών αθλητών και...