Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 20:48

«Η Νησιωτικότητα είναι μια διαρκής μάχη»

damanaki ixthok1
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά και του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού σε Λειψούς, Αρκιούς και Αγαθονήσι. Το κυβερνητικό κλιμάκιο συνόδευε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, Ηλίας Καματερός. 
 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα νησιά είχαν την ευκαιρία να επιβλέψουν την πορεία υλοποίησης της δράσης του ΨΗΠΤΕ για την παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας και για την οποία τα δυο Υπουργεία συνεργάστηκαν στενά στο στάδιο της καταγραφής των κατά τόπους αναγκών. 
 
Ο Νίκος Παππάς και ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμαναν ότι σε συνέχεια της δράσης για τη δωρεάν τηλεοπτική δορυφορική σύνδεση των μικρών νησιών του Αιγαίου, που δεν είχαν την δυνατότητα να βλέπουν με ευκρίνεια- ή και καθόλου- ελληνικά κανάλια και να ενημερώνονται πλήρως για τα τεκτενόμενα στη χώρα μας, ακολούθησε τώρα η παροχή δημόσιας επιχορήγησης εξοπλισμού και σύνδεσης ίντερνετ 15.000 νοικοκυριών σε 47 νησιά μας. Οι δικαιούχοι της δράσης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που περιγράφεται στην υπουργική απόφαση. Συνολικός στόχος την Κυβέρνησης, που διέπει και την εν λόγω δράση, είναι η ενίσχυση της νησιωτικότητας και η παροχή όλων των μέσων, ώστε οι νησιώτες να έχουν ίσες δυνατότητες στο επιχειρείν, στην ενημέρωση και στη πλήρη πρόσβαση στην εποχή της πληροφορίας. 
 
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας των δυο μελών της Κυβέρνησης, στις συναντήσεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των νησιών, τέθηκαν ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας αλλά και της στήριξης των υποδομών των νησιών. 
 
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι η Νησιωτικότητα είναι μια διαρκής μάχη για την ισότητα των νησιωτών μας. Εμείς, πρόσθεσε έχουμε σηκώσει το γάντι και προσπαθούμε χωρίς τυμπανοκρουσίες και ψεύτικες υποσχέσεις να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάνε αυτοί οι τόποι ένα βήμα πιο μπροστά. 
 
Αναφορικά με το κόστος μεταφοράς που επωμίζονται οι νησιώτες, ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι δική μας πρόθεση είναι να εφαρμόσουμε, σύντομα, πολιτικές που θα μειώνουν το κόστος
μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων από και προς τα νησιά και που θα εξισορροπούν την αρνητική επίδραση που έχει η νησιωτικότητα στην εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα των νησιών. 
 
Η υδατική ανεπάρκεια αρκετών νησιών του Αιγαίου, αντιμετωπίζεται ως πρώτης προτεραιότητας θέμα, εξήγησε ο Υφυπουργός, με την άμεση εκκίνηση της λειτουργίας αφαλατώσεων στις προβληματικές περιοχές. Για πολύ καιρό, εξήγησε, ενώ υπήρχε διαθέσιμη η τεχνολογία της αφαλάτωσης, εντούτοις τα νησιά μας αφήνονταν στο έλεος τους, χωρίς νερό και με την τριτοκοσμική εικόνα μιας υδροφόρας να διαπλέει το Αιγαίο. «Εμείς θέσαμε σε λειτουργία την αφαλάτωση σε Πάτμο, Αρκιούς, Καστελόριζο, συνεχίζουμε σε Κατάπολα Αμοργού, Λειψούς, Αγαθονήσι. Μέσω διαφόρων άλλων προγραμμάτων, νερό επαρκές και πόσιμο θα υπάρχει σε Ψέριμο Τέλενδο, Λέρο, Δονούσα, Κουφονήσι και Θηρασιά. Επίσης, φροντίσαμε για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αφαλατώσεις, με την πρόνοια για εγκατάσταση φορητών μονάδων που θα αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανάγκες των νησιών. 
 
Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σημείωσε τα βήματα που έχουν γίνει, δια μέσω της συνεργασίας πολλών Υπουργείων, για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών των νησιών. Ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νησί θα είναι, είπε χαρακτηριστικά, η επέκταση του λιμανιού των Λειψών. Ήδη έχει εγκριθεί, από στο ΠΔΕ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών η σχετική μελέτη, ύψους 300.000€. και θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον Δήμο σε κάθε βήμα προς την ολοκλήρωσή του. 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Αύξηση του προϋπολογισμού
για τα οικογενειακά
επιδόματα»
 
Ο Μητροπολίτης με τους
χρυσαυγίτες φίλους του

Χρ. Βρεττάκος:
Όχι στους πλειστηριασμούς

Ένα Graffiti στη μνήμη
του Τζίμη Πανούση

Γεγονότα

Η κοπή της πίτας στο
Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

ΦΙΛΟ-ΣΟΦΙΣΜΑΤΑ!
Το βιβλίο του Ραφαήλ
Πυλαρινού

Χειμερινές εκπτώσεις

podosfairiki_synerg.logo1
Τιμητική διάκριση για
τα Δημοτικά Ραδιόφωνα

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Ιανουαρίου 2018, 23.01
Ο Μητροπολίτης με τους χρυσαυγίτες φίλους του
Σε ένα από τα... γνωστά κηρύγματα μίσους στα...
21 Ιανουαρίου 2018, 22.39
«Αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα»
της Ελένης Σταματάκη*   Για πρώτη φορά,...
16 Ιανουαρίου 2018, 22.24
Χρ. Βρεττάκος: Όχι στους πλειστηριασμούς
Δήλωση δημάρχου Κερατσινίου-...

Ναυτιλία

21 Ιανουαρίου 2018, 20.11
Απεργιακές κινητοποιήσεις των Λιμενεργατών
-24ωρη προειδοποιητική απεργία στον...
20 Ιανουαρίου 2018, 11.44
Μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή στην Ν/Ζώνη
Με εκπροσώπους του Συνδικάτου...
19 Ιανουαρίου 2018, 21.50
Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας για τον ΟΛΠ Α.Ε.
Η Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε....

Πειραιάς

21 Ιανουαρίου 2018, 20.36
Τιμητική διάκριση για τα Δημοτικά Ραδιόφωνα
Το «Κανάλι Ένα 90,4» τιμήθηκε από το Ίδρυμα...
21 Ιανουαρίου 2018, 13.03
«100 χρόνια ΚΚΕ» αύριο στο Δημοτικό Θέατρο
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης...
21 Ιανουαρίου 2018, 12.57
«Ακύμαντοι και Δυτικοανατολικά της Γης»
Ο Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη...