Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 20:26

Άρθρο της Ρένας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

damanaki ixthok1
Με τίτλο «Απορρίμματα στο Economist», η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην Αυγή της Κυριακής (2/7/17), αναφέρεται στο γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων συνιστά «μια πολύ σοβαρή υπόθεση που όμως έρχεται στο προσκήνιο μόνο όταν φθάνουμε στο σημείο να απειλείται η δημόσια υγεία».
 
Και αυτό, όπως σημειώνει η Περιφερειάρχης οφείλεται στο ότι οι «πολίτες έχουν διαπαιδαγωγηθεί - με ευθύνες συγκεκριμένων - να αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των απορριμμάτων ως μια διαδικασία που αρχίζει και τελειώνει με την αποκομιδή».
 
Η Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι «ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη» καθώς η διαχείριση των απορριμμάτων «μπορεί να αποτελέσει σοβαρό παράγοντα δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας».
 
«Τίποτε όμως από αυτά δεν υπάρχει στην επιχειρηματολογία ενός κόμματος που από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τρέφει φιλοδοξίες ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών», παρατηρεί η Περιφερειάρχης. 
 
«Ούτε τεκμηριωμένη γνώση, ούτε προτάσεις ανιχνεύονται στις συνθηματολογικές και ρηχές παρεμβάσεις του αρχηγού της ΝΔ για τα απορρίμματα και όχι μόνο για αυτά, όπως διατυπώθηκαν στη διεθνή συνάντηση του βρετανικού Economist». Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης θέτει τα εξής τέσσερα ερωτήματα: 
 
«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ ή να μην έχει ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με τη σημασία που έχουν για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, οι εγγυημένες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων, και μάλιστα με δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα;»
 
«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ή να μην έχει ζητήσει να ενημερωθεί από τους βουλευτές του της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, για το τι σηματοδοτούν αυτού του είδους οι συμφωνίες, λειτουργώντας εγκλωβιστικά για το δημόσιο συμφέρον καθώς θέτουν ως προϋπόθεση την τροφοδοσία με συγκεκριμένες ποσότητες σύμμεικτων (μη ανακυκλωμένων) απορριμμάτων των ιδιωτικών εγκαταστάσεων προκειμένου αυτές να αποδίδουν κέρδη στους ιδιοκτήτες τους;»
 
«Πώς είναι δυνατόν να αγνοεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες αντιβαίνουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία;»
 
«Μέχρι πότε θα επιλέγει έναν ευρωπαϊσμό α λα καρτ, επιδεικνύοντας οπορτουνισμό και τυφλότητα;"»
 
«Ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων - όπως άλλωστε όλοι οι κρίσιμοι τομείς - δεν προσφέρεται για τις μανιχαϊστικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που επιχειρεί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». «Απαιτεί γνώση του αντικειμένου, κατανόηση των ιδιαίτερων πτυχών του, μακριά από προκρούστειες λογικές, ιδεοληπτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. την παρουσίαση της ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων, ως θαυματουργική λύση που προσφέρει αυτομάτως 'χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς φαινόμενα ταλαιπωρίας ούτε των πολιτών ούτε των εργαζομένων'. Πρόκειται για μια, το λιγότερο, απλοϊκή προσέγγιση. Το θέμα δεν θα ήταν τόσο σημαντικό αν δεν αφορούσε κάποιον που οφείλει, ως εκ της θεσμικής του θέσεως, να είναι ενήμερος και να γνωρίζει». 
 
Στη συνέχεια η Περιφερειάρχης αναφέρεται στην εμπειρία της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία 2.5 χρόνια, που έθεσε τις βάσεις «για εκείνη την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων που σέβεται τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον, μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων, τα οποία έχουν ενταχθεί στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής». «Αυτή δεν ήταν μια εύκολη ή αυτονόητη διαδικασία, ήταν μια διαδικασία που ξεκινήσαμε αμέσως μόλις αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης της περιφέρειας με στόχο να εγκαθιδρύσουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, μακριά από την πεπερασμένη μέθοδο της ταφής, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οδηγείται το 81% των απορριμμάτων των δήμων, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ». Στη συνέχεια η Περιφερειάρχης τονίζει ότι με την αναθεώρηση από τη σημερινή Διοίκηση, «σε συνεργασία με τους Δήμους» του ΠΕΣΔΑ, «που εκκρεμούσε από το 2006», η Αττική διαθέτει «από το Δεκέμβριο του 2016 νέο νομικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της εγγύτητας, της πρόληψης, της διαλογής στην Πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ex ante αιρεσιμότητα». «Λειτουργήσαμε δηλαδή με αίσθηση ευθύνης, με σύστημα, με μεθοδικότητα και με συντονισμένο τρόπο». «Με τον τρόπο δηλαδή που, από ό,τι φαίνεται, είναι παντελώς άγνωστος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 
 
«Έτσι πορευθήκαμε μέχρι σήμερα, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη βάση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βάζοντας τα θεμέλια για μια νέου τύπου διαχείριση. Πράγματα προφανώς αδιανόητα για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Η Μαύρη Διεθνής ή υπνοβατώντας
προς την καταστροφή»
 
Ο Γ. Μώραλης ανακοίνωσε
την υποψηφιότητά του
για το Δήμο Πειραιά

Ο Σπ. Σπυρίδων στο
ψηφοδέλτιο της ΝΔ
στην Α΄ Πειραιά

Ο Στηβ Γιατζόγλου
υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά

Γεγονότα

Η Cruiseway Travel: Εξειδικευμένος
Ταξιδιωτικός Οργανισμός

Ανακατασκευή από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ της πλατείας στο Καλοχώρι 

Επίσκεψη του Υπ. Μεταφορών της
Κίνας στο Λιμάνι του Πειραιά 

podosfairiki_synerg.logo1
Cruiseway Travel: Ονειρεμένες
κρουαζιέρες και φέτος
στην Αδριατική

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

17 Οκτωβρίου 2018, 18.08
Αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο στο Πέραμα
Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του...
17 Οκτωβρίου 2018, 15.46
Α. Τσίπρας: Μηδενική ανοχή σε διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές
«Πριν από λίγο ο Ν. Κοτζιάς έθεσε υπόψη...
16 Οκτωβρίου 2018, 22.35
 Ο Στηβ Γιατζόγλου υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά
Ο γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις...

Ναυτιλία

17 Οκτωβρίου 2018, 18.11
Επίσκεψη του Υπ. Μεταφορών της Κίνας στο Λιμάνι του Πειραιά
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε o...
17 Οκτωβρίου 2018, 15.35
Σύλληψη Πλοιάρχου για ναρκωτικά στο Κερατσίνι
Στον εντοπισμό και την κατάσχεση πενήντα...
13 Οκτωβρίου 2018, 18.47
Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου
«Μια σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση που...

Πειραιάς

16 Οκτωβρίου 2018, 22.28
 Ο Γ. Μώραλης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Πειραιά
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...
16 Οκτωβρίου 2018, 17.47
Ανακοίνωση Σωκράτη Κόκκαλη για τις μετοχές της Καραϊσκάκης Α.Ε.
O Σωκράτης Κόκκαλης με ανακοίνωση που...
16 Οκτωβρίου 2018, 15.42
Η πορεία υλοποίησης των έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά
Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο...