Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, 2017

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 22:10

Ερώτηση για το ΙΚΑ Πειραιά …

damanaki ixthok1
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΙΚΑ Πειραιά, κατέθεσε ο Βουλευτής Α΄Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
 
Στην ερώτηση ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΙΚΑ Πειραιά αντικαθίσταται με δύο τοπικά γραφεία τα οποία θα έχουν μόνο διεκπαιραιωτικό ρόλο, ενώ όλες οι υπόλοιπες αρμοδιότητες, όπως είναι η χορήγηση συντάξεων και οι έλεγχοι επιχειρήσεις θα γίνονται από τα κεντρικά γραφεία του νέου φορέα στην Αθήνα. 
 
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι με την κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΙΚΑ Πειραιά, που εξυπηρετεί τους Δήμους της Α’ και Β’ Περιφέρειας Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού την Τροιζηνία, τη Σαλαμίνα, αλλά και τις δυτικές Kυκλάδες, θα δημιουργηθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στο κέντρο της Αθήνας για να εξυπηρετηθούν. 
 
Παράλληλα, ο κ. Κατσαφάδος υπογραμμίζει ότι  υπάρχει κίνδυνος να φουντώσει η φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΙΚΑ στον Πειραιά είχε αρμόδια τμήματα σε όλες τις περιοχές της ευθύνης της και έκανε συνεχείς ελέγχους για εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία κ.α.
 
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής: 
 
«Κύριε Υπουργέ, 
 
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) καταργείται η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΙΚΑ Πειραιά και αντικαθίστανται με δυο τοπικά γραφεία, τα οποία θα έχουν μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο. Όλες οι υπόλοιπες αρμοδιότητες (χορήγηση συντάξεων, έλεγχοι επιχειρήσεων κ.α.) μεταφέρονται και θα γίνονται από τα κεντρικά γραφεία του νέου φορέα στην Αθήνα.
 
Προφανώς οι λόγοι μιας τέτοιας συγχώνευσης είναι κατά κύριο λόγο οικονομικοί, ωστόσο ο ‘’αθηνοκεντρικός’’ χαρακτήρας του νέου φορέα γεννά μια σειρά επιπτώσεων και προβλημάτων. Υπολογίζεται ότι μια τέτοια συγχώνευση πρόκειται να διπλασιάσει τον χρόνο απονομής συντάξεων, υποβαθμίζοντας τελικά τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ στις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσει πρόσθετη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. Παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να φουντώσει η φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΙΚΑ στον Πειραιά είχε αρμόδια τμήματα σε όλες τις περιοχές της ευθύνης της και έκανε συνεχείς ελέγχους για εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία κ.α.
 
Επιπλέον, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΙΚΑ Πειραιά εξυπηρετούν έναν τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων και συνταξιούχων που αφορούν τους Δήμους της Α’ και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Τροιζηνία, αλλά και τις Δυτικές Κυκλάδες (Σίφνο, Σέριφο, Μήλο, Κίμωλο), τη Σαλαμίνα και το Πέραμα. Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στο κέντρο της Αθήνας για να εξυπηρετηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς μια τέτοια κατάργηση θα επιβαρύνει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών. 
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1. Ποιος ο λόγος της κατάργησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΙΚΑ Πειραιά, η οποία εξυπηρετεί ένα τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων, από περιοχές μεγάλες χιλιομετρικά; 
 
2. Ποιο είναι το οικονομικό κέρδος που έχει το Δημόσιο από την εν λόγω μεταφορά; Έχει σταθμιστεί με τις επιπτώσεις επιβάρυνσης που θα έχει στο σύστημα, αλλά και στους πολίτες; Και επιπλέον έχει υπολογιστεί το κόστος που θα έχει για το Δημόσιο η
έλλειψη τακτικών ελέγχων για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας;
 
  
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η Ρένα Δούρου στην 
εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 
 
Αυτοψία Λαμπρίδη στις
Λιμενικές εγκαταστάσεις
της Δ. Αττικής

Η ΝΔ καταψηφίζει το
Νομοσχέδιο του
Υπ. Ναυτιλίας

«Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο
προσφέρει άριστες σπουδές»

Γεγονότα

Τρία νέα φωτοβολταϊκά
πάρκα από την
«ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες»

Έκθεση φωτογραφίας…
Πέτρου Κασιμάτη και
Νίκου Μπαρδούνια

«Της Κυριακής τα είδωλα»
για τα 90 χρόνια της
Προοδευτικής

podosfairiki_synerg.logo1
Συνεργασία Περιφέρειας και
ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος
Αιγάλεω 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

13 Νοεμβρίου 2017, 23.02
«Μέτρα στήριξης των μικρών νησιών»
«Δήλωση της Βουλευτή Α΄ Πειραιά και...
13 Νοεμβρίου 2017, 22.55
Η ΝΔ καταψηφίζει το Νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας
Εισήγηση  Τομεάρχη Ναυτιλίας και...
13 Νοεμβρίου 2017, 00.49
Γεννηματά και Ανδρουλάκης στο β΄γύρο
Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης...

Ναυτιλία

17 Νοεμβρίου 2017, 12.19
Αυτοψία Λαμπρίδη στις Λιμενικές εγκαταστάσεις της Δ. Αττικής
Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας...
16 Νοεμβρίου 2017, 00.35
Παράσταση διαμαρτυρίας των Λιμενεργατών για τις μετατάξεις
Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών...
13 Νοεμβρίου 2017, 18.18
Νέος σταθμός Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου
«Ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για το...

Πειραιάς

17 Νοεμβρίου 2017, 12.06
«Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο προσφέρει άριστες σπουδές»
Το μήνυμα του νεοεκλεγέντος Πρύτανη...
17 Νοεμβρίου 2017, 09.46
Απάντηση της ΔΗΡΑΠ στο «Λιμάνι της Αγωνίας»
«Επειδή πολλά γράφονται και...
16 Νοεμβρίου 2017, 19.17
Κλειστά αύριο Παρασκευή 10 σχολεία του Δήμου Πειραιά
Με απόφαση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη...