Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2017

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016 21:39

Ομιλία Ε. Σταματάκη για τον Προϋπολογισμό

damanaki ixthok1
Ομιλία της Ελένης Σταματάκη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Περιφέρεια Πειραιά στην ολομέμεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2017:
 
Η δεινή οικονομική θέση της χώρας καθώς και η στενή επιτροπεία δεν μας αφήνουν αρκετά περιθώρια κινήσεων. Αυτό δεν μπορούμε να μην το ομολογήσουμε. 
 
Παρ’ όλα αυτά έχουμε τη δυνατότητα να μη ρίξουμε το βάρος στις ευάλωτες ομάδες, αλλά να το διανείμουμε σε μεσαία και ανώτερα στρώματα, να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, να μην πέσει το
βάρος της κρίσης στους πιο αδύνατους. 
 
Ήδη, από το 2015, θεσμοθετήθηκε ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι δαπάνες για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης για το 2016, μέχρι τον Οκτώβριο, υπερέβαιναν κατά 20,8% τον προϋπολογισμό του 2015, που είχε συντάξει η κυβέρνηση Σαμαρά. 
 
Σήμερα, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης απαίτησε τον τριπλασιασμό σχεδόν των δαπανών, που είχαμε διαθέσει τη διετία 2015-2016 για τους συμπολίτες μας, που είχαν χτυπηθεί από τον κρίση. Διαπραγματευτήκαμε και τελικά πετύχαμε να εγγράφονται αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό 760 εκατομμύρια για προνοιακές παροχές, χωρίς να θίγονται βασικά επιδόματα, όπως τα οικογενειακά και τα επιδόματα αναπήρων. 
 
Όμως, δεν μένουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αριθμούς. Προχωράμε σε θεσμικές τομές. Σύμφωνα με την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα δαπανά το 2,1% του ΑΕΠ για παροχές πρόνοιας, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 4,2%. Παρ’ όλο το χαμηλό επίπεδο δαπανών, το σύστημα υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας από τη μεταπολεμική περίοδο έως σήμερα χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού, κακή στόχευση, πολυδιάσπαση και πολυνομία, ανισότητα πόρων και παροχών, αδιαφάνεια. 
 
Όλα αυτά οδήγησαν στα οξυμμένα διοικητικά προβλήματα των ασφαλιστικών φορέων και των υπηρεσιών πρόνοιας, αλλά και συχνά στον αποκλεισμό συμπολιτών μας από τα επιδόματα που δικαιούνταν, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στην ελλιπή ενημέρωση και πληροφόρηση. Πεδίο λαμπρό για πελατειακές, ρουσφετολογικές πρακτικές. 
 
Αυτές τις πρακτικές εμείς τις σπάσαμε. Σας χαλάσαμε την πιάτσα. Χαλάσαμε τα θεμέλια αυτού του σάπιου συστήματος που είχατε δημιουργήσει. Και αυτό είναι, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, που δεν σας αρέσει καθόλου. Γι’ αυτό δεν έχουμε ακούσει από εσάς ούτε μια θετική πρόταση για τον προϋπολογισμό αυτές τις δύο ημέρες. Καμία αυτοκριτική. Αντ’ αυτού, επίθεση λεκτική χωρίς αιδώ. Ζούσαμε σε μια χώρα, που όλα κυλούσαν πάρα πολύ καλά. Ήταν πάρα πολύ ωραία και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα έκανε όλα ρημαδιό. Όμως, ευτυχώς ο λαός έχει μνήμη και ξέρει πολύ καλά ποιοι και ποιες πολιτικές οδήγησαν τον λαό στην εξαθλίωση και τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχεδόν οι μισοί από το φτωχότερο 40% του πληθυσμού δεν λαμβάνουν καμία ή λαμβάνουν ανεπαρκείς παροχές. Η σημερινή Κυβέρνηση, αναδιαμορφώνοντας το υπάρχον καθεστώς με ουσιαστικές θεσμικές τομές, φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο σύστημα της πολυνομίας και της κακονομίας. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα μπαίνει σε συζήτηση ο νόμος για τον Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης. Σκοπός αυτού του μηχανισμού είναι ο σχεδιασμός, η ενημέρωση, ο συντονισμός, η τεκμηρίωση, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. 
 
Στο πλαίσιο αυτό ιδρύονται διακόσια πενήντα τρία κέντρα κοινότητας σε όλη τη χώρα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχής, με σκοπό την καταγραφή και την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων, και δεκατρία παρατηρητήρια στις περιφέρειες.
 
Ο μηχανισμός αυτός θα συμβάλει στη χάραξη τοπικών και περιφερειακών πολιτικών, στην εκπόνηση στοχευμένων ρυθμίσεων για την κοινωνική ένταξη και συνοχή, τη διαχείριση και διάδοση πληροφοριών και την κάλυψη, αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των πολιτικών για την κοινωνική προστασία. 
 
Δεύτερη σημαντική τομή είναι η ίδρυση του ενιαίου φορέα πληρωμής επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα, που θα καλύπτει τα επιδόματα που δίνονται απ’ όλους τους φορείς της Κυβέρνησης. 
 
Ο ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα μόνο με το ΑΦΜ του να πληροφορείται για το επίδομα το οποίο δικαιούται. Επιπλέον, με τον ενιαίο φορέα όλα τα επιδόματα θα πληρώνονται την ίδια μέρα του μήνα, κάτι που αποτελούσε και πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.
 
Τρίτη μεγάλη νομοθετική παρέμβαση είναι η συγκρότηση του Εθνικού Ενιαίου Συστήματος Αλληλεγγύης για τον εκσυγχρονισμό, τον εκδημοκρατισμό και την ενδυνάμωση όλων των οργανισμών και των μονάδων κοινωνικής προστασίας και ένταξης.
 
Ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ένας προϋπολογισμός με θετικό κοινωνικό πρόσημο, που ενισχύει τους μηχανισμούς εκείνους που αποτελούν ανάχωμα για να σταθεί η κοινωνία όρθια μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.
 
Κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατανοώ την αγωνία σας, αλλά μάταια προσπαθείτε να γίνετε προφήτες κακών εξελίξεων. Η κοινωνία αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο σύστημα και να υπάρχουν ενιαία κριτήρια και περισσότερη διαφάνεια, ώστε να έχουν όλοι όσοι το δικαιούνται πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες, ως πολίτες κι όχι ως πελάτες, χωρίς να χρειάζεται να συναλλαγούν προσωπικά με οποιαδήποτε εξουσία.
 
Η καινούργια χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης της οικονομία. Η Κυβέρνησή μας έχει στόχους, έχει όραμα, έχει τη θέληση και τη δύναμη να βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα το πετύχει.
 
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σήμερα το βράδυ, η διανομή του πλεονάσματος, το οποίο αμφισβητούσατε, προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ προς τους κατοίκους των νησιών που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση είναι αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης, της σωστής διαχείρισης, που δείχνει πως οι υποσχέσεις στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που έχουμε κάνει θα υλοποιηθούν σιγά-σιγά.
 
Ευχαριστώ.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Πρόεδρος ξανά η
Φώφη Γεννηματά
 
Αυτοψία Λαμπρίδη στις
Λιμενικές εγκαταστάσεις
της Δ. Αττικής

Γιάννης Βρέλλος :Υποψήφιος
πρόεδρος στο Δικηγορικό
Σύλλογο

«Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο
προσφέρει άριστες σπουδές»

Γεγονότα

Τρία νέα φωτοβολταϊκά
πάρκα από την
«ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες»

Έκθεση φωτογραφίας…
Πέτρου Κασιμάτη και
Νίκου Μπαρδούνια

«Της Κυριακής τα είδωλα»
για τα 90 χρόνια της
Προοδευτικής

podosfairiki_synerg.logo1
Συνεργασία Περιφέρειας και
ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος
Αιγάλεω 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

22 Νοεμβρίου 2017, 01.23
«100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση» εκδήλωση του ΚΚΕ στο ΣΕΦ
«Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί το...
21 Νοεμβρίου 2017, 23.14
«Γρήγορα αντανακλαστικά στις φυσικές καταστροφές»
Συνέντευξη για θέματα που αφορούν στα...
20 Νοεμβρίου 2017, 00.49
Πρόεδρος ξανά η Φώφη Γεννηματά
Με ποσοστό 56,97%, έναντι 43,03% του Νίκου...

Ναυτιλία

22 Νοεμβρίου 2017, 22.37
Κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ από τους Ναυτεργάτες
Ναυτεργάτες με την στήριξη της ΠΕΝΕΝ...
21 Νοεμβρίου 2017, 19.12
Το Υπ. Ναυτιλίας για τις ζημιές στο λιμάνι της Νέας Περάμου
Αυθημερόν υπέγραψε ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης...
21 Νοεμβρίου 2017, 01.02
«Άμεση ολοκλήρωση του ΧΑΔΑ Σχιστού…»
Ειδική σύσκεψη για την πορεία των...

Πειραιάς

23 Νοεμβρίου 2017, 00.43
Συνάντηση Κοντονή -Μώραλη για το Δικαστικό Μέγαρο
του Γιάννη Καρδαρά   Η Δικηγορική μας...
22 Νοεμβρίου 2017, 22.50
Παραιτήθηκε ο Β. Μαρινάκης από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά
Παραιτήθηκε από μέλος του δημοτικού...
22 Νοεμβρίου 2017, 01.28
«Αναμόρφωση  του περιβάλλοντος χώρου στο ΣΕΦ»
Στην ανακατασκευή οκτώ γηπέδων του...