Δευτέρα, 25 Ιουνίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 23:47

Ενάρ Μορένο Μαρτίνεθ: «Να ξαναπάρουμε τις πλατείες»

damanaki ixthok1Το Unidos Podemos δίνει τη μάχη εναντίον της λιτότητας και της νέας κυβέρνησης της «τριπλής συμμαχίας» Δεξιάς - Σοσιαλιστών - Πολιτών αντιμετωπίζοντας μόνο του το σύστημα των ΜΜΕ, δήλωσε στην “Αυγή” η Ενάρ Μορένο Μαρτίνεθ, ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και του Unidos Podemos, ενώ τόνισε ότι πριν αρχίσουν οι νέες περικοπές, πρέπει οι Ισπανοί να βγουν στους δρόμους και να ξαναπάρουν τις πλατείες.
 
Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο
 
 Η νέα κυβέρνηση Ραχόι δεν φαίνεται να διαφέρει πολύ από την προηγούμενη...
 
Δυστυχώς, είναι μια κυβέρνηση φυσικής συνέχειας με την προηγούμενη. Ακόμη χειρότερα προώθησε ανθρώπους του καθαρού κομματικού μηχανισμού σε σημαντικά υπουργεία, όπως τη σκληροπυρηνική Κοσπεδάλ επικεφαλής στο υπουργείο Άμυνας. Το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της προηγούμενης κυβέρνησης αποδεικνύει ότι θα έχουμε μία από τα ίδια και στο επίμαχο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής.
 
* Το γεγονός ότι στο υπουργείο Εξωτερικών έβαλε τον πρώην πρεσβευτή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι ο Ραχόι αντιμετωπίζει προβλήματα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;
 
Αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί επί σχεδόν έναν χρόνο δεν είχαμε κυβέρνηση που να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις. Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει τώρα να δει τις περικοπές που θα πρέπει να γίνουν, ο Ραχόι προσάρμοσε τη νέα κυβέρνηση σε αυτή τη λογική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέμενε περικοπές 5 δισ. ευρώ πριν από τις διαδοχικές εκλογές που είχαμε, αλλά αυτές φαίνεται ότι θα φτάσουν στα 8 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας δεν θα έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό ή κρίση συνείδησης να επιβάλλουν τις οποιεσδήποτε περικοπές.
 
* Οι σοσιαλιστές απείχαν από την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνηση. Θα απέχουν και στις περικοπές; Οι σοσιαλιστές υποσχέθηκαν ότι θα οδηγήσουν την αντιπολίτευση στη Βουλή...
 
Η στάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα είναι καθοριστική. Περιμένουμε να δούμε μέχρι πού θα φτάσει ο εκφυλισμός τους και αυτή η προδοσία των προοδευτικών και δημοκρατικών αρχών. Είναι γελοίο να ισχυρίζονται ότι θα αποτελέσουν την ηγεμονική δύναμη της αντιπολίτευσης. Στην αρχή εμφανίστηκαν ως η εναλλακτική δύναμη έναντι του Λαϊκού Κόμματος. Μετά είδαμε αυτό που ονομάσαμε πραξικόπημα στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για καταλήξει να διευκολύνει τον σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησης του Ραχόι. Τώρα έρχεται ο προϋπολογισμός. Τι θα κάνουν; Αντιπολίτευση σε ποιον; Σε αυτόν που του επέτρεψαν να κυβερνά; Θα ψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας; Στην Ισπανία δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση και καμία αντιπολίτευση με την υπογραφή του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η μόνη εναλλακτική λύση και η μόνη αντιπολίτευση είναι το Unidos Podemos, είναι το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά, είναι η Αριστερά.
 
* Το Unidos Podemos μίλησε για θεσμική αντιπολίτευση και μαζικές κινητοποιήσεις στους δρόμους. Είδαμε τους μαθητές να γεμίζουν τους δρόμους και τον κόσμο να αψηφά τον φόβο και να περικυκλώνει τη Βουλή...
 
Είναι φανερό ότι η καλύτερη στιγμή για όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ισπανία, το Podemos, την Ενωμένη Αριστερά και τα κινήματα, καταγράφηκε με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του κόσμου. Οι εργαζόμενοι και οι νέοι βγήκαν στους δρόμους και οδήγησαν σε μια νέα πολιτικοποίηση την ισπανική κοινωνία. Είχαμε μια παράλυση αυτών των κινητοποιήσεων από τη στιγμή που αρχίσαμε να δίνουμε τη μάχη για να πάρουμε την κυβέρνηση. Αυξήσαμε τα ποσοστά μας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Τώρα η κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε εμείς φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται να δραστηριοποιηθούμε. Αυτή τη φορά ο κόσμος που διαδήλωσε έξω από τη Βουλή, και που δεν ανήκε στο Unidos Podemos, δεν τα έβαλε μόνο με τη Δεξιά του Ραχόι, αλλά και με τους Σοσιαλιστές. Πριν αρχίσουν με τις νέες περικοπές, πρέπει να βρεθούμε όλοι στους δρόμους και να ξαναπάρουμε τις πλατείες. Ο κόσμος μιλάει για την πολιτική στα μπαρ και στις λαϊκές αγορές. Αυτούς πρέπει να πείσουμε και να κινητοποιήσουμε, γιατί αυτοί είναι τα μεγάλα θύματα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας. Είχαμε μια τεράστια κινητοποίηση των μαθητών και των γονιών τους. Οι μαθητές αψήφησαν τον φόβο. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με τον «νόμο φίμωτρο». Σαν δικηγόρος υπερασπίζομαι έναν διαδηλωτή που είχε πετάξει ένα μπαλόνι με μπογιά και ζητούν να καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση! Αυτός είναι ο «νόμος φίμωτρο» της Δεξιάς του Ραχόι. Με τον νέο νόμο απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση των επιθέσεων της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. Θα προτείνουμε την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του «νόμου φίμωτρου» του Ραχόι ζητώντας τη συναίνεση της Βουλής και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι Σοσιαλιστές.
 
* Πιστεύετε ότι τα συνδικάτα θα αντιδράσουν μπροστά στις νέες περικοπές που έρχονται;
 
Το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε επαναστατικές θα έλεγα αλλαγές σε σχέση με τον δικομματισμό του παρελθόντος. Στον συνδικαλιστικό χώρο δεν είχαμε κάτι τέτοιο ακόμη. Οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν τα συνδικάτα ως φορείς της αλλαγής της κοινωνίας, ενώ υπάρχει μια άβυσσος ανάμεσα στις ηγεσίες τους και τη βάση τους, που τα τελευταία χρόνια δέχθηκε μεγάλο πλήγμα στους χώρους εργασίας με την κατάργηση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των κατακερματισμό της εργασίας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την αλλαγή των συνδικάτων και κυρίως των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. που μας αφορούν άμεσα, γιατί είναι σαφές ότι ο κόσμος δεν άρχισε από το κίνημα των Αγανακτισμένων ή το Κίνημα 15Μ, αλλά από την αντιπαράθεση και την εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας. Πρέπει να δώσουμε φωνή στους εργαζόμενους των μικρών εταιρειών και όλους αυτούς με ελαστικοποιημένες μορφές εργασίας.
 
* Η «τριπλή συμμαχία» Δεξιάς, Σοσιαλιστών και Πολιτών φαίνεται ότι προκαλεί την αντιπαράθεση με εθνικιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας σας...
 
Είναι αλήθεια. Είναι ένα πρόβλημα που πολλές φορές δεν γίνεται κατανοητό στο εξωτερικό. Υπερασπιστήκαμε πάντα τα εθνικά θέματα που έθεταν οι λαοί της Ισπανίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία τους. Υποστηρίζουμε την ενότητα των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη περισσότερο την ενότητα των εργαζομένων στην Ισπανία. Όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, προσπαθούν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους. Η λύση για τους εργαζόμενους της Καταλωνίας δεν είναι η ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αλλά μια πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ισπανία και Ευρώπη. Η Αριστερά ήταν πάντα διεθνιστική. Η αστική τάξη της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων υποστηρίζουν ότι φταίει η Μαδρίτη για τις περικοπές που έκαναν οι ίδιες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Γι' αυτό θα ψηφίσουμε εάν πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία κάποιας περιοχής.
 
* Πώς είδατε την παρέμβαση των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική κατάσταση της χώρας και κυρίως στα εσωτερικά προβλήματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος;
 
Τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως ο Όμιλος Prisa, που ελέγχει μεταξύ άλλων την “El Pais”, διαδραματίζουν ένα βρόμικο πόλεμο εναντίον οποιαδήποτε δημοκρατικής αλλαγής στη χώρα μας. Το έχετε ζήσει και το ζείτε και εσείς στην Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης της “El Pais” Θεμπριάν έχει ανακατευτεί σε όλες τις αντιδραστικές κινήσεις στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, από τη Αργεντινή έως τη Βενεζουέλα. Τι να πει κανείς; Προωθούν την κυρίαρχη ιδεολογία, όπως έλεγε ο Μαρξ; Εδώ φτάσαμε να προσπαθούν να κάνουν πραγματικά πραξικοπήματα όχι μόνο εναντίον κυβερνήσεων αλλά και πολιτικών ηγετών, όπως είδαμε στην Ισπανία. Ο πρώην γραμματέας των Σοσιαλιστών Σάντσεθ έφερε στην επιφάνεια τις απειλές και τους εκβιασμούς για να μη συνεργαστεί με την Αριστερά και να έχουμε μια εναλλακτική και δημοκρατική κυβέρνηση. Για πρώτη φορά ένας σοσιαλδημοκράτης ηγέτης αποκάλυψε τους εκβιασμούς αυτούς και τον ρόλο των μεγάλων και πολυεθνικών εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη Idex. Τι να πει κανείς; Είχαμε τον Γκονθάλεθ να «εργάζεται» για την ενεργειακή Union Fenosa και φάνταζε κάτι καλό και νόμιμο. Για εμάς ήταν και είναι ανήθικος.

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ελ. Κουντουρά: Έκρηξη τουρισμού
σε όλη την Ελλάδα
 
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα
είναι μια σπουδαία υπόθεση

Καμιά αύξηση της τιμής
του νερού δεν σχεδιάζει
η ΕΥΔΑΠ

«Εργοδοτικός και κομματικός
συνδικαλισμός»
 

Γεγονότα

ΕΛΠΕ: Μνημόνιο Συνεργασίας με
το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Δισταγμός σε αντι(δια)στολή
με μια δολοφονία

«Sports Rehab» πρότυπο
κέντρο φυσικοθεραπείας

podosfairiki_synerg.logo1
Ο Πειραιάς υποδέχεται τις
καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Βεάκειο 2018»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Ιουνίου 2018, 22.15
«Επίσκεψη της Γ. Γεννιά στην Πυροσβεστική
«Οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής...
22 Ιουνίου 2018, 00.04
«Ούτε τα προσχήματα»
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του...

Ναυτιλία

23 Ιουνίου 2018, 19.14
«Οι εφοπλιστές έχουν οικονομικά προβλήματα…»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για την συνάντηση...
22 Ιουνίου 2018, 19.44
Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΛΠ Α.Ε.
H Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων...

Πειραιάς

23 Ιουνίου 2018, 11.06
Τρεις τόνοι χημικής ουσίας για χάπια ecstasy στον Πειραιά
Στην κατάσχεση πάνω από τρεις τόνους της...
20 Ιουνίου 2018, 00.23
Αποχωρεί από τον Ολυμπιακό ο Γιάννης Σφαιρόπουλος
Οι φήμες επαληθεύτηκαν. Ο Γιάννης...