Κυριακή, 22 Απριλίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 00:18

« Αριστεία σημαίνει αλληλεγγύη και ισότητα ευκαιριών»

damanaki ixthok1
«Με τη θέσπιση των Συμβουλίων Ιδρύματος, ο νόμος 4009 (σσ γνωστός και ως νόμος Διαμανταπούλου) σήμανε ουσιαστικά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά την τοποθέτησή της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή.
 
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για συρρίκνωση της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας: «Διανοείται κανείς σήμερα σε αυτήν την αίθουσα ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προεπιλέγεται;
Ότι η Βουλή - κατ' αναλογία με τη Σύγκλητο - πρέπει να επιτηρείται και να ελέγχεται από ένα σώμα ειδικών και αρίστων, ξένο προς την ίδια την κοινότητα; Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι οι διοικούμενοι δεν μπορούν να διοικούν. Φανταστείτε κατ' αναλογία στη Δημοκρατία εάν λέγαμε ότι ο λαός δεν μπορεί να ψηφίζει ή αυτοί που θα τον κυβερνούν δεν θα εκλέγονται από αυτόν τον λαό». 
 
Αναφερόμενη στην αποστροφή του προέδρου της ΝΔ για «το τρίπτυχο των τριών Α» (Αυτονομία, Αξιολόγηση, Αριστεία), η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε ότι αυτοδιοίκητο σημαίνει δημόσιο αγαθό υπό την εποπτεία του κράτους, ενώ αυτονομία ότι «έχουμε ιδιωτικό θεσμό με τσάμπα δημόσιο χρήμα».
 
«Για εμάς η αξιολόγηση είναι αξιοποίηση όχι απολύσεις», συνέχισε η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: «Αριστεία ίσον αποκλεισμός και ελιτισμός. Για εμάς αριστεία σημαίνει αλληλεγγύη και ισότητα ευκαιριών για όλους». Σε αυτό το σημείο, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπειρία, τονίζοντας ότι μετά από χρόνια νεοφιλελεύθερων πειραματισμών, πολλές χώρες επανέρχονται σε θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας ότι σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Αλβανία, το μοντέλο της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης απέτυχε. «Θα δείτε ότι σχεδόν σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχουν αξιόλογα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στη Γαλλία δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου "πανεπιστήμιο" πέρα αυτών που είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανθούν, είτε εκεί όπου η δημόσια εκπαίδευση δέχεται ισχυρό πλήγμα, όπως είναι οι πρώην ανατολικές χώρες, είτε εκεί που δεν υπήρχε παράδοση», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Για εμάς μεταρρύθμιση είναι ισότητα ευκαιριών και ισότητα στην προοπτική να γίνει κάποιος άριστος», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, ενώ μίλησε και για την πρόθεσή της να θέσει πλαφόν στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει προχωρήσει ήδη στην κατάργησή τους, η Ολλανδία έχει θέσει πλαφόν 1.800 ευρώ, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Στη δευτερολογία της, η κ. Αναγνωστοπούλου δήλωσε περήφανη για τα ΑΕΙ και το προσωπικό τους. «Όσοι κόπτονται για τα ανώτατα ιδρύματα είναι αυτοί που περιέκοψαν τους μισθούς των καθηγητών», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός, αναφέροντας ότι στόχος είναι να ενταχθεί το διδακτικό προσωπικό σε καθεστώς ειδικού μισθολογίου.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές
& Νησιωτικότητα»
 
Συναντήσεις Π.Καμμένου με
Φ.Κρανιδωτιώτη και Κ.Παπακώστα
 

«Ερώτηση για την
επανακατασκευή
οδογέφυρας στον Κηφισό»

Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για
το Δικαστικό Μέγαρο
 

Γεγονότα

Η Μαραθωνοδρόμος
Γκλόρια Πριβιλέτζιο
στο Ρότερνταμ

"Οι φωνές των ποιητών"
με τον Β. Παπακωνσταντίνου
στο Kremlino 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ βραβεύει
για 10η χρονιά τη Νέα Γενιά

podosfairiki_synerg.logo1
«Τοπία της απουσίας και
της αναπόλησης»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

20 Απριλίου 2018, 18.43
 Συναντήσεις Π.Καμμένου με Φ.Κρανιδωτιώτη και Κ.Παπακώστα
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος...
20 Απριλίου 2018, 18.18
Μάγδα Φύσσα: «Οι χρυσαυγίτες να γυρίσουν στις τρύπες τους»
Την καταδίκη όχι μόνο των δολοφόνων του...
19 Απριλίου 2018, 19.08
Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για το Δικαστικό Μέγαρο
Δήλωση του Δημήτρη Καρύδη πρώην...

Ναυτιλία

21 Απριλίου 2018, 11.27
Τι θα γίνει με τις τσούχτρες σε  Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο …
Ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα που...
19 Απριλίου 2018, 16.11
Ο Πρέσβης της Κίνας στη  ΝΕΖ Περάματος
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο...

Πειραιάς