Δευτέρα, 23 Απριλίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 23:32

Τα οφέλη των διακοπών της Τίνας Γιάκα*

damanaki ixthok1
Καθημερινά υποτασσόμαστε στο άγχος της καθημερινότητας. Προκλήσεις προθεσμίες, απογοητεύσεις και απαιτήσεις κάνουν το άγχος να υιοθετείτε ως τρόπος ζωής στους περισσότερους ανθρώπους. Αν όμως το σώμα και το μυαλό βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και πίεση τότε πληρώνουν ακριβά τιμήματα. Έχουν γραφτεί άπειρες συμβουλές για την άμεση ανακούφιση και την αποβολή του στρες όμως τελικά πια είναι η μόνιμη λύση στις ψυχολογικές και στις σωματικές δυσκολίες.
 
Μια «δια-κοπή» των καθημερινών μας εργασιών μπορεί να επιφέρει οφέλη τόσο στον οργανισμό μας όσο και στο πνεύμα μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον δύο βδομάδες συνεχόμενων διακοπών κάθε 62 μέρες για να μπορέσει να αποβάλει από το σύστημά του τις ψυχικές τοξίνες και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι διακοπές μας δίνουν εναλλακτικούς τρόπους επιλογών διαφυγής και απόδρασης. Ενόψει κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να πάνε τις πολυπόθητες διακοπές εκτός σπιτιού όμως μπορούμε να κερδίσουμε όλα τα οφέλη των διακοπών για τον οργανισμό, ακόμα και αν δεν φύγουμε σε κάποιο προορισμό. 
 
Γινόμαστε πιο παραγωγικοί.
 
Η ανανέωση των εγκεφαλικών κυττάρων μας γίνεται όταν το μυαλό αδειάζει, ξεκουράζεται και συνάμα χαλαρώνει. Οι πιθανότητες να σκεφτούμε γρήγορες και πρωτότυπες ιδέες είναι μεγαλύτερες την ώρα που ξαπλώνουμε ανέμελοι στην ξαπλώστρα μας ή στο κρεβάτι μας και αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη πίεσης στο να ανταποκριθούμε άμεσα σε μια απαίτηση.
 
Λιγότερα ψυχοσωματικά και καλύτερος ύπνος.
 
Οι πονοκέφαλοι, τα κοιλιακά άλγη, οι κρίσεις πανικού, η αϋπνία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι ζαλάδες, τα σεξουαλικά προβλήματα και άλλα πολλά είναι η έκφραση της ψυχής μας μέσα από το σώμα μας. Κατά τη διάρκεια των διακοπών συνήθως αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν έως και ξεχνιούνται εντελώς. 
 
Αλλαγή στη διάθεση.
 
Η απουσία υποχρεώσεων και περιορισμών, η απομάκρυνσή μας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, η συναναστροφή μας με αγαπημένα πρόσωπα, η επαφή μας με τη φύση, η δυνατότητα που μας δίνεται να ακολουθήσουμε τους δικούς μας προσωπικούς ρυθμούς και να ασχοληθούμε μόνο με όσα μας αρέσουν είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Όλα αυτά εξηγούνται γιατί όντας σε αυτή τη διάθεση έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να βγούμε έξω όποτε και η επαφή με τον ήλιο ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, την ορμόνη της χαράς και ανεβαίνουν τα ποσοστά των ενδορφινών, που μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιοδοξία κι ευεξία. Ολλανδοί επιστήμονες μελέτησαν για διάστημα 32 εβδομάδων ανθρώπους που βρίσκονταν σε διακοπές και άλλους που δεν ήταν, προκειμένου να διερευνήσουν τα επίπεδα ευτυχίας των συμμετεχόντων. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι διακοπές κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους», υποστήριξε ο επικεφαλής της μελέτης, ψυχολόγος Jeroen Nawijn. Το εντυπωσιακό ήταν ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι την περίοδο που οργανώνουμε τις λεπτομέρειες των διακοπών μας τα επίπεδα της ευτυχίας είναι ακόμη πιο αυξημένα συγκριτικά με την ίδια την περίοδο των διακοπών.
 
Μας κάνουν πιο fit.
 
Οι διακοπές προσφέρουν ευκαιρίες δραστηριοτήτων. Το κολύμπι, οι ρακέτες στην παραλία, το περπάτημα στην ακρογιαλιά ή ο χορός τονώνουν το σώμα μας, βελτιώνουν τη φυσική μας κατάσταση και ωφελούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επιπλέον, απαλλασσόμαστε από πόνους στο μυοσκελετικό μας σύστημα που οφείλονται στην καθιστική ζωή και την κακή στάση του σώματος. Η όρεξη για φαγητό μειώνεται και τη θέση τους παίρνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα θαλασσινά λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως ω-3 λιπαρά οξέα που δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής και περιορισμό του πόνου, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. 
 
Χαλάρωση.
 
Το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να λειτουργήσει χωρίς πρόγραμμα και χρονικά όρια μας δίνει το εισιτήριο για ψυχική ανάταση. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ονειρευόμαστε, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον, να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, μπάνια στη θάλασσα έστω και με μονοήμερες αποδράσεις, παλιές δραστηριότητες που αφήσαμε ή ψάχνουμε να δοκιμάσουμε κάτι νέο που δεν έχουμε κάνει ποτέ να διαβάσουμε, να κάνουμε ένα άθλημα, να ευχαριστηθούμε ένα νέο φαγητό με ένα ποτήρι κρασί όλα θωρακίζουν τον ψυχισμό μας έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και πάλι τις παντός είδους προκλήσεις της ζωής
 
Μοιρασμένη χαρά, διπλή χαρά!
 
Ποιος θα μοιραστεί μαζί μας όμως τα οφέλη των διακοπών; Όποια και αν είναι η παρέα μας το σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτή ερχόμαστε σε επαφή με την οικογένειά μας, το/τη σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τους φίλους που χάθηκαν και αυτοί μέσα στις υποχρεώσεις. Το να μοιράζεσαι όμορφες στιγμές μεγιστοποιεί την απόλαυση και την ευεξία. Είτε είστε δεσμευμένοι είτε όχι το σημαντικό είναι να φλερτάρετε! Ο έρωτας είναι το φυσικό οπιοειδές του εγκεφάλου, δρα στο ίδιο μέρος που λειτουργούν τα ναρκωτικά, παράγει ενδορφίνες που είναι η χημεία της απόλαυσης. Η καθημερινότητα και η ρουτίνα παγώνει τα συναισθήματά μας, ελευθερώστε τα πάλι, φλερτάρετε, βγείτε ραντεβού, εκφράστε συναισθήματα, χαρίστε μια αγκαλιά ή ένα χάδι. 
 
Κάντε λοιπόν μια υπέροχη Δια-κοπή από όλα αυτά και ας μην είναι ο τέλειος προορισμός. 
 
*Τίνα Γιάκα M.Ed, Ψυχολόγος
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές
& Νησιωτικότητα»
 
Συναντήσεις Π.Καμμένου με
Φ.Κρανιδωτιώτη και Κ.Παπακώστα
 

«Ερώτηση για την
επανακατασκευή
οδογέφυρας στον Κηφισό»

«Κυκλική οικονομία και 
βιώσιμος τουρισμός στα νησιά»
 

Γεγονότα

Η Μαραθωνοδρόμος
Γκλόρια Πριβιλέτζιο
στο Ρότερνταμ

"Οι φωνές των ποιητών"
με τον Β. Παπακωνσταντίνου
στο Kremlino 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ βραβεύει
για 10η χρονιά τη Νέα Γενιά

podosfairiki_synerg.logo1
«Τοπία της απουσίας και
της αναπόλησης»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

22 Απριλίου 2018, 21.37
«Κυκλική οικονομία και βιώσιμος τουρισμός στα νησιά»
Στο  Συνέδριο με θέμα «Προς μια κυκλική...
20 Απριλίου 2018, 18.43
 Συναντήσεις Π.Καμμένου με Φ.Κρανιδωτιώτη και Κ.Παπακώστα
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος...
20 Απριλίου 2018, 18.18
Μάγδα Φύσσα: «Οι χρυσαυγίτες να γυρίσουν στις τρύπες τους»
Την καταδίκη όχι μόνο των δολοφόνων του...

Ναυτιλία

21 Απριλίου 2018, 11.27
Τι θα γίνει με τις τσούχτρες σε  Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο …
Ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα που...
19 Απριλίου 2018, 16.11
Ο Πρέσβης της Κίνας στη  ΝΕΖ Περάματος
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο...

Πειραιάς

22 Απριλίου 2018, 21.26
Ο Δήμαρχος Πειραιά στο συνέδριο της ΕΣΕΕΕ
O Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης,...
22 Απριλίου 2018, 21.18
Όχι στις νέες προβλήτες
Ανακοίνωση: Ενεργοί Πολίτες Πειραϊκής...
22 Απριλίου 2018, 21.12
«Φιλόξενος» στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της...