Τετάρτη, 25 Απριλίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 08:49

Η Κυνοσούρα δεν πωλείται

logoartc_f
Ο ιστορικός Τύμβος των Σαλαμινομάχων και η ευρύτερη περιοχή της Κυνόσουρας, που έχει χαρακτηριστεί ζώνη Α΄(Ακρόπολις δηλαδή), εξαιρέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
 
Αυτό αποτελεί επιτυχία του λαού της Σαλαμίνας, της Π.Ε. Νήσων και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της Κυνόσουρας και του Τύμβου των Σαλαμινομάχων - και των λιμανιών του Πόρου και της Ύδρας-, του Δήμου Σαλαμίνας, της Δημάρχου Ισιδώρας Νάννου, της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Σαλαμίνας, των Συλλόγων (όπως ο Αιαντίς με τον Πρόεδρο κ. Μαριδάκη) και φίλων του νησιού, οι οποίοι με μακροχρόνιους αγώνες διεκδικούσαν την διάσωση του ιστορικού αυτού χώρου  παγκόσμιας εμβέλειας.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Σαλαμίνας : 
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Χατζηπέρος, η Δήμαρχος Σαλαμίνας κα Ισιδώρα Νάννου  και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Σαλαμίνας  επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κο Πιτσιώρλα Στέργιο, παρουσία των νομικών του συμβούλων, στις 20 Οκτωβρίου 2015. Στη συνάντηση αυτή ο  κος Πιτσιώρλας μας παρουσίασε χάρτη στον οποίο η βόρεια πλευρά της Κυνόσουρας  περιλαμβανόταν στην περιοχή που θα παραχωρείτο στους  επενδυτές.
 
Μετά από δίωρη διαλογική συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, του παρουσιάσαμε αδιάψευστα στοιχεία τα οποία τον προβλημάτισαν. Παραδόθηκαν επίσης έγγραφα και στοιχεία των οποίων δεν ήταν γνώστης και τα οποία καταδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία την πολιτιστική, ιστορική και αρχαιολογική σημασία της Κυνόσουρας. Ο κος Πιτσιώρλας επιφυλάχτηκε να απαντήσει και μας διαβεβαίωσε ότι την επόμενη ημέρα, θα συγκαλούσε Συμβούλιο με την νομική του υπηρεσία όπου μεταξύ άλλων θα συζητούσε για  το συγκεκριμένο θέμα και θα μας ενημέρωνε.
 
Την Τετάρτη 21  Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε εκ νέου τον κο Πιτσιώρλα, μετά το πέρας της συνεδρίασης που είχε, ο οποίος πλέον μας διαβεβαίωσε ότι αφού επανεκτίμησε την κατάσταση, μετά από τα νέα  στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε  ο ίδιος με τη νομική του υπηρεσία, η Κυνόσουρα και συγκεκριμένα η καθορισμένη Ζώνη Α  ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ της παραχώρησης. Για το λόγο αυτό ευχαριστήσαμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον διαβεβαιώσαμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό γεγονός.
 
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία και αποτελούσε τον στόχο μας από την πρώτη στιγμή. Δεν μένουμε όμως εδώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία  στην ευρύτερη περιοχή της Κυνόσουρας και του αρχαίου λιμένα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αδόμητη  ζώνη απόλυτης προστασίας, όπου δυστυχώς επί δεκαετίες ασύστολα παραβιάζεται. Παράλληλα, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, για την οποία έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον διεθνείς προσωπικότητες και σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί.
 
Συγχρόνως διεκδικούμε την εξαίρεση της Β’ Ζώνης  από την παραχώρηση, όπου λειτουργούν ρυπογόνες δραστηριότητες.
 
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Δρίτσα , ο οποίος μετά την επίσκεψη στο γραφείο του την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, έστειλε υπόμνημα στο ΤΑΙΠΕΔ και στήριζε τις θέσεις μας.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Novartis: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει
ένα πόρισμα τίμιο»
 
 «Στρατηγική συμμαχία» η συνεργασία
της Περιφέρειας με το ΕΒΕΑ

«Πώς προστατεύεται η διαπραγμάτευση
όταν επιδιώκετε διπλή ονομασία;»

«Κυκλική οικονομία και 
βιώσιμος τουρισμός στα νησιά»
 

Γεγονότα

Η Μαραθωνοδρόμος
Γκλόρια Πριβιλέτζιο
στο Ρότερνταμ

"Οι φωνές των ποιητών"
με τον Β. Παπακωνσταντίνου
στο Kremlino 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ βραβεύει
για 10η χρονιά τη Νέα Γενιά

podosfairiki_synerg.logo1
«Τοπία της απουσίας και
της αναπόλησης»

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Ναυτιλία

21 Απριλίου 2018, 11.27
Τι θα γίνει με τις τσούχτρες σε  Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο …
Ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα που...
19 Απριλίου 2018, 16.11
Ο Πρέσβης της Κίνας στη  ΝΕΖ Περάματος
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο...

Πειραιάς

25 Απριλίου 2018, 08.32
Ανθοκομική Έκθεση στον Πειραιά
Για 8η συνεχή χρονιά φιλοξενείται η...
24 Απριλίου 2018, 21.10
Ξεκίνησε η Δράση «Σχολικός Πειραι-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»
120 μαθητές από 15 χώρες συμμετείχαν στις...
23 Απριλίου 2018, 22.09
Ο Δήμος Πειραιά, συμμετέχει στην περιβαλλοντική εκστρατεία «Let’s do it Greece»
Ο Δήμος Πειραιά, συμμετέχει για τρίτη...