Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 22:23

ΕΣΕΕ: Για τη διάσωση μισθών και Ταμείων

money-new-1Με αφορμή τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:

«Στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η Κυβέρνηση μεταθέτει το βάρος των απαιτήσεων της Τρόικας και των επιλογών της στους κοινωνικούς εταίρους, η ΕΣΕΕ προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι και το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δις ευρώ. Αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δις ευρώ το 2011 και επιπλέον κατά 7 δις ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από τη μείωση των εισφορών με την επιβολή ενός «ασφαλιστικού τέλους», επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης. Μόνο έτσι θα ισχύσει η σταθερή θέση της ΕΣΕΕ ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική.
Στην περίπτωση τριετούς παγώματος των μισθών τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος θα γνωρίζουν αντίστοιχα τις υποχρεώσεις και τις αποδοχές τους, ώστε να επαναπρογραμματίσουν τα οικονομικά τους, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το πάγωμα ουσιαστικά σημαίνει μείωση, ανάλογη με τη μεταβολή του πληθωρισμού και υπολογίζεται να κυμανθεί από 2,6% έως 3,8%.
Επιπλέον, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για τη σύνδεση της μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 5% με τη διατήρηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε έξυπνα, πριν δούμε νόμους «σκούπα» να σαρώνουν τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα.  

Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τα ολέθρια λάθη των οριζόντιων μέτρων που εφαρμόστηκαν στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Ίσως, να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα, όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε στα περισσότερα, όπως άλλωστε έχει γίνει επανειλημμένως με επιτυχία στο παρελθόν.

Ο νέος εκβιασμός που είναι το «κούρεμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα απαιτεί στρατηγική συμφωνίας και όχι σύγκρουσης. Σίγουρα δοκιμάζεται η συνοχή των κοινωνικών εταίρων, αφού το δίλλημα είναι συναίνεση ή παράκαμψη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.  

Οι συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, σε τέτοιου είδους ζητήματα, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και κοινωνική νομιμοποίηση από οποιαδήποτε πολιτική απόφαση και οποιοδήποτε νομοθέτημα. Γι’ αυτό και θεωρούμε πολύ θετική την παρουσία της ΓΣΕΕ στον κοινωνικό διάλογο.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το ωριαίο κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα δεν εξαρτώνται μόνο από το μισθολογικό κόστος, αλλά από το μη μισθολογικό κόστος, τον αριθμό των εργαζομένων, τις ώρες εργασίας και φυσικά το ΑΕΠ της χώρας μας.

Το ελληνικό εμπόριο είναι πάντα υπέρ του κοινωνικού διαλόγου και θα προσέλθει στις συναντήσεις με διάθεση συνεργασίας και συναίνεσης. Η ΕΣΕΕ προτίθεται να ακούσει και να προτείνει, επιδιώκοντας για άλλη μια φορά να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία για όλους τους Μμε εργοδότες και εργαζόμενους.

Αναφορικά με τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, η ΕΣΕΕ θα σεβαστεί την υπογραφή της στην ΕΓΣΣΕ και ο όποια  σκέψη διαφορετικού υπολογισμού δώρων και επιδομάτων, τουλάχιστον στην κλαδική του εμπορίου δεν μας αφορά».


Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Πληρωμένη απάντηση στους
μπράβους της ΧΑ»
 
Γιατί επιλέγω ΣΥΡΙΖΑ
για τις Ευρωεκλογές 

Κυνική ομολογία από το
ΔΝΤ

Ο Σ. Σπυρίδων και το
ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Designscapes
 

Γεγονότα

Δ.  Καρύδης υποψήφιος
Δημοτικός Σύμβουλος
με τον «Πειραιάς Νικητής»

Μαθητές από την Άρτα χτίζουν
Γέφυρες με την Ευρώπη
 

Ο Νίκος Μπελαβίλας
στηρίζει το
ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ

podosfairiki_synerg.logo1
 Γιατί ψηφίζω
«Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή»
του Νίκου Αξαρλή

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ»

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Μαΐου 2019, 15.45
«Πληρωμένη απάντηση στους μπράβους της ΧΑ»
Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή...
24 Μαΐου 2019, 09.16
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πλατεία Συντάγματος
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του...
23 Μαΐου 2019, 18.03
Στο Πέραμα ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης...

Ναυτιλία

16 Μαΐου 2019, 00.00
Tο «WorldChampion Jet» στον στόλο της Seajets
Η SEAJETS υποδέχθηκε και επισήμως...
15 Μαΐου 2019, 23.52
« Τα μέτρα είναι συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο»
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA...
15 Μαΐου 2019, 20.28
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων»
Με αφορμή την αυριανή λήξη της...