Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 14 Μάρτίου 2019 09:10

8η Ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής των δήμων και των περιφερειών

damanaki ixthok1
Περισσότεροι από 500 ηγέτες σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις 14-15 Μαρτίου στο Βουκουρέστι με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις για τη θέση των δήμων και των περιφερειών στην ανανεωμένη ΕΕ.
 
Η διάσκεψη κορυφής τιτλοφορείται "(Re)New EUrope" και σε αυτήν θα λάβουν μέρος υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι από την ΕΕ,  συμπεριλαμβανομένου του κ. Klaus Iohannis, Προέδρου της Ρουμανίας, της κ. Viorica Dăncilă, πρωθυπουργού της χώρας, του κ. Karl-Heinz Lambertz, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, του κ. Luca Jahier, προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής και του κ. Michel Barnier, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
 
Πλαίσιο και θέματα της διάσκεψης κορυφής
 
Η διάσκεψη κορυφής διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ΕΕ κατά την οποία σημαντικές αποφάσεις θα διαμορφώσουν το μέλλον της, όσον αφορά —μεταξύ άλλων— την αναμενόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Μαρτίου, τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου και τις διαπραγματεύσεις με θέμα τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020. 
 
Στη διημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών —η συνέλευση των τοπικών και περιφερειακών αιρετών αντιπροσώπων της ΕΕ—, η ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και οι κυριότερες ενώσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ρουμανίας, οι δήμοι και οι περιφέρειες της ΕΕ θα εκφράσουν το δικό τους όραμα για το μέλλον της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στην πόλη Σιμπίου στις 9 Μαΐου.
 
Το πρόγραμμα θα αποτελείται από κεντρικές ομιλίες και έξι θεματικές συζητήσεις σχετικές με: 1) την κοινωνική συνοχή και ολοκλήρωση στους δήμους και τις περιφέρειες, 2) τους δήμους και τις περιφέρειες της ΕΕ που εργάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον, 3) την κατά τόπους συνοχή με σκοπό την προσέγγιση των πολιτών της ΕΕ, 4) την ενεργό επικουρικότητα, 5) την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και 6) τις προσδοκίες των νέων από την ΕΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 
 
Διάλογος με τον κ. Michel Barnier με θέμα το Brexit
 
Λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (29 Μαρτίου), ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ κ. Michel Barnier θα λάβει μέρος στη διάσκεψη κορυφής με σκοπό να αναλύσει τον αντίκτυπο του Brexit στους δήμους και τις περιφέρειες ΕΕ, τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα υποστηρίξει όσους και όσες εξ αυτών θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτό, καθώς και για τα διδάγματα που αντλήθηκαν ενόψει του μέλλοντος της ΕΕ. Λόγω της παρούσας συγκυρίας και των αναμενόμενων συνεπειών του Brexit στους δήμους και τις περιφέρειες  —ιδίως σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας—, στη συζήτηση θα γίνει μνεία στις εξής δύο μελέτες:
 
•   την έρευνα του 2018 της ΕτΠ και του EUROCHAMBRES με λεπτομερή περιγραφή των συνεπειών του Brexit στο εμπόριο και την οικονομία των δήμων και των περιφερειών της ΕΕ των 27  καθώς και
 
•   τη μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες σε επιμέλεια του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και η οποία παρουσιάστηκε στην ΕτΠ. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η μη επίτευξη συμφωνίας για το Brexit θα προκαλέσει τεράστια ζημία στις τοπικές οικονομίες τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (βλ. τη σχετική ανακοίνωση Τύπου).
Η συμμετοχή 100 νεαρών αιρετών πολιτικών στη διάσκεψη κορυφής 
 
Στην εκδήλωση αυτή θα λάβουν μέρος 100 νεαροί πολιτικοί των τοπικών και περιφερειακών αρχών με σκοπό να συνεισφέρουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Οι νεαροί αυτοί ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα όπως το μέλλον της Ευρώπης, ο τρόπος με τον οποίο θα παγιωθεί η μόνιμη επικοινωνία των νεαρών πολιτικών από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με την ΕΕ, καθώς και το τι μπορούν να κάνουν οι περιφέρειες, οι δήμοι, τα κοινοβούλια και τα πολιτικά κόμματα για να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
 
Καλύτερη ενωσιακή νομοθεσία: η έναρξη λειτουργίας του Δικτύου περιφερειακών κόμβων
 
Δεδομένου ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των δύο τρίτων της νομοθεσίας της ΕΕ, η ΕτΠ δημιουργεί ένα Δίκτυο περιφερειακών κόμβων(#RegHub), το οποίο θα τους επιτρέπει να συμβάλλουν περαιτέρω στην εποπτεία, την αξιολόγηση και τη βελτίωση της νομοθεσίας της ΕΕ. Κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξης της πρωτοβουλίας με τις 20 συμμετέχουσες περιφέρειες για την πειραματική φάση (2019-2020). 
 
Προς το Σιμπίου: η διακήρυξη της διάσκεψης κορυφής θα καθορίσει τις απόψεις των δήμων και των περιφερειών ως προς το μέλλον της Ευρώπης
 
Η διάσκεψη κορυφής θα ολοκληρωθεί με την έγκριση της διακήρυξης από τους ηγέτες των τοπικών και περιφερειακών αρχών με θέμα «Η οικοδόμηση της ΕΕ από τη βάση προς τα επάνω με τη βοήθεια των δήμων και των περιφερειών μας». Η διακήρυξη θα επιδοθεί επισήμως στον κ. Klaus Iohannis και σε αυτήν θα διατυπώνονται οι απόψεις των δήμων και των περιφερειών με αποδέκτες τους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι, στις 9 Μαΐου στο Σιμπίου, θα αναλύσουν το μέλλον της ΕΕ.
 
 
Ενημέρωση του Τύπου και υλικό για τα ΜΜΕ:
 
•   Το πρόγραμμα των ΜΜΕ, οι υπεύθυνοι Τύπου και όλο το υποστηρικτικό υλικό έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της διάσκεψης.
•   Οι κύριες συνεδρίες της διάσκεψης θα μεταδοθούν απευθείας μέσω Διαδικτύου στην αρχική ιστοσελίδα της διάσκεψης.
•   Παρακολουθήστε τη #EUlocal για να επικοινωνήσετε με άλλους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
•   «Η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018: η άποψη των δήμων και των περιφερειών», ενημερωτικό φυλλάδιο της ΕτΠ
 
Γενικό πλαίσιο:
 
Η Ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής των δήμων και των περιφερειών εγκαθιδρύθηκε με σκοπό να λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να συμβάλουν πλήρως στις σημαντικότερες προβληματικές στην ΕΕ. Δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών με σκοπό να συμπληρώνει το καθημερινό της έργο ως συμβουλευτικό όργανο των αρμόδιων για τη λήψη αποφάσεων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Η εν λόγω διάσκεψη διεξάγεται κάθε δύο έτη. Οι διασκέψεις αυτές πραγματοποιούνται κανονικά στη χώρα που ασκεί εκ περιτροπής την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι πιο πρόσφατες διασκέψεις κορυφής πραγματοποιήθηκαν στην Μπρατισλάβα (2016), στην Αθήνα (2014), στην Κοπεγχάγη (2012), στην Πράγα (2009) και στη Ρώμη (2007) και η παράδοση αυτή διατηρείται και φέτος. 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Να ανακοπεί η πτωτική
πορεία του Εθνικού
Νηολογίου»
 
«Αναζητούνται
απορριμματοφόρα για
Σαλαμίνα και Αίγινα»

Το ΕΒΕΠ για το
χρονοδιάγραμμα των
φοροελαφρύνσεων

"Όχι κομματικές παρεμβάσεις
στη Δημόσια Διοίκηση"

Γεγονότα

Καλωσορίσατε στον
προορισμό σας με μόλις
ένα κλικ

Σημαντική διάκριση για τη
Celestyal Cruises

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

23 Ιουλίου 2019, 16.57
«Δημιουργήσατε ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία»
Ομιλία του Γ. Ραγκούση στη Βουλή επί...
19 Ιουλίου 2019, 22.05
«Ακραία και απαράδεκτα, τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης»
Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Υπεύθυνου Τομέα...
19 Ιουλίου 2019, 21.58
«Παλαιοκομματική λογική …»
Δήλωση του Τομεάρχη Προστασίας του...

Ναυτιλία

23 Ιουλίου 2019, 17.15
Seajets: Προσφορά στους πληγέντες της εθνικής τραγωδίας
Ο Μάριος Ηλιόπουλος έλαβε μία πολύ...
22 Ιουλίου 2019, 18.54
Καλωσορίσατε στον προορισμό σας με μόλις ένα κλικ
Η Seajets ανακοινώνει την εφαρμογή του...
22 Ιουλίου 2019, 18.46
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:   Σύμφωνα με...

Πειραιάς

22 Ιουλίου 2019, 20.49
 Το ΕΒΕΠ για το χρονοδιάγραμμα των φοροελαφρύνσεων
Η Διοίκηση και οι επιχειρήσεις-μέλη...
22 Ιουλίου 2019, 18.38
«Άσχημη κατάσταση για την προσχολική αγωγή  στον  Πειραιά»
Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την κατάσταση...