Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 14:05

Έκθεση “Φιλόξενος” στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

logoartc_f
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Φιλόξενος” στη Δημοτική  Πινακοθήκη Πειραιά. Η έκθεση αυτή, που αποτελεί μια προσέγγιση  από τους μαθητές του φαινόμενου της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης μέσα από τη συλλογή του σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού (1886-1930), είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας διασχολικής συνεργασίας των σχολικών μονάδων : του 1ου Νηπιαγωγείου Νέου Φαλήρου, του 4ου Νηπιαγωγείου Πειραιά, του 2ου Δημοτικού Νέου Φαλήρου και του Δημοτικού Σχολείου “Παιδαγωγική. Η εικαστική έκθεση “Φιλόξενος”  έχει τη στήριξη του Δήμου Πειραιά, της Διεύθυνσης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας. 
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη Δημοτική Πινακοθήκη, χαρακτήρισε την έκθεση «Φιλόξενος» ως μια σημαντική πρωτοβουλία, σημείωσε ότι η προσφυγική μεταναστευτική κρίση είναι παγκόσμια και απασχολεί όλο τον κόσμο, τη χώρα μας και την πόλη μας. Εξάλλου - όπως ανέφερε - τη βιώσαμε πολύ έντονα τα προηγούμενα χρόνια. Ευχήθηκε να σταματήσουν οι αιτίες των προσφυγικών ροών και κρίσεων, δηλαδή, οι βομβαρδισμοί και οι πόλεμοι, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεσπιτωθούν και να περνάνε ηπείρους για να βρουν μια καλύτερη τύχη, μια καλύτερη ζωή.
 
Εξήρε τις προσπάθειες της προσέγγισης των παιδιών με «εργαλείο» έργα του Πάνου Αραβαντινού, ο οποίος - όπως είπε - υπήρξε ο ίδιος μετανάστης που μεγαλούργησε στη Γερμανία, και η συλλογή του οποίου, εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Ο κ. Μώραλης, πρόσθεσε επίσης, ότι αυτή η πρωτοβουλία βασίστηκε σε εργαλεία που έχει δώσει ένα από τα εγκυρότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, το Χάρβαρντ. Μέσα από τα έργα των παιδιών – συνέχισε - φαίνεται πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται και αισθάνονται το προσφυγικό ζήτημα. 
Αναφέρθηκε στον Πειραιά, ως πόλη προσφυγιάς, λόγω της θέσης του και της ιστορίας του, αλλά και ως δέκτη προσφυγικών ροών και συμπέρανε, ότι οι Πειραιώτες έχουν συνείδηση του τι σημαίνει προσφυγικό ζήτημα.
 
Εξέφρασε το «παράπονο», ότι οι ελεγκτές και τα συστήματα που ελέγχουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπουν να δαπανώνται ελάχιστα χρήματα για τέτοια σημαντικά ζητήματα, ενώ επιτρέπουν να δαπανώνται πολλαπλάσια χρήματα για πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά, όσο είναι  να μάθουν τα παιδιά πώς πρέπει να προσεγγίζουν τον ξένο, τον πρόσφυγα και πώς πρέπει να συνυπάρχουν στο σχολείο, στην κοινωνία, στη δουλειά τα επόμενα χρόνια. Διότι, όπως είπε, είναι κάτι που θα συμβεί, αφού δεν είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε τους πολέμους.
 
Χαρακτήρισε κοινό στόχο όλων - πέραν από ορισμένες ακραίες φωνές - την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, την εύρεση εργασίας, την ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση. 
Τέλος, συνεχάρη όλους όσοι ασχολήθηκαν με την οργάνωση της έκθεσης: τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου και τους συνεργάτες της, ευχήθηκε η πρωτοβουλία αυτή να επεκταθεί σε άλλα σχολεία εντός, αλλά και εκτός Δήμου και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να στέκεται κοντά στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
 
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τον Πολιτισμό  κα Ειρήνη Νταϊφά εξέφρασε τη χαρά και την περηφάνια της για τη φιλοξενία της έκθεσης στους εξαιρετικούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, για τις δημιουργίες μαθητών σχολείων της πόλης - όπως είπε - που έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από έργα της συλλογής του διάσημου σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού και από τα οποία προσπαθούν να κατανοήσουν και να αναδείξουν το φαινόμενο της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης. 
 
Η κα Νταϊφά χαρακτήρισε παρήγορο και εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός, ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, προέτρεψε μικρούς μαθητές των σχολείων  να κατανοήσουν το πολυεπίπεδο κοινωνικό πρόβλημα της μετανάστευσης. Ο Πειραιάς –επεσήμανε - είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος απέναντι στο προσφυγικό φαινόμενο, γιατί - όπως εξήγησε - στη μακραίωνη ιστορία του, στάθηκε πάντα αρωγός στα κύματα των προσφύγων που βρέθηκαν εντός των τειχών του, αλλά και γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρξε πόλη υποδοχής πολύ σημαντικού αριθμού προσφύγων. 
 
Η κα Νταϊφά εξήρε το ρόλο της οικογένειας και της εκπαιδευτικής κοινότητας στην καθοδήγηση των παιδιών, από την πρώιμη ηλικία, στην κατανόηση των ανθρώπινων αξιών. Μια καθοδήγηση - όπως είπε - που γίνεται πιο λειτουργική, καθώς ευαισθητοποιεί τα παιδιά μέσα από την τέχνη και με τη μεθοδολογία του προγράμματος «Φιλόξενος».
 
Τέλος, ευχαριστώντας τις δύο εκπαιδευτικούς, που είχαν την ιδέα και την πρωτοβουλία για την έκθεση, ευχήθηκε να βρίσκονται οι αναγκαίοι πόροι για να γίνονται πράγματα, ώστε να θωρακιστούν τα παιδιά από τις μελλοντικές δυσκολίες της ζωής.
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης: ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κ. Λεωνίδας Νίκας. Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου, κα Ευαγγελία Μπαφούνη. Ο συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργου Αγγελόπουλου, κ. Δημήτρης Κρατημένος. Η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, κα Μαρία Κουντή. Ο Διευθυντής της «Παιδαγωγικής», κ. Θεόδωρος Κατσικάρος. Η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, κα Βάσω Αρβανιταντώνη. Η Προϊσταμένη του Δ΄ Νηπιαγωγείου Πειραιά, κα Καλλιόπη Νικολοπούλου, καθώς και η Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Ν. Φαλήρου, κα  Κέλλυ Μέλιου, η οποία πρόβαλε κι ένα σχετικό βίντεο για την πρωτοβουλία της έκθεσης, που έδειχνε βήμα – βήμα  τις προσεγγίσεις των παιδιών στο προσφυγικό ζήτημα.
 
Διάρκεια έκθεσης μέχρι Τρίτη 24 Απριλίου 2018.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Πληρωμένη απάντηση στους
μπράβους της ΧΑ»
 
Γιατί επιλέγω ΣΥΡΙΖΑ
για τις Ευρωεκλογές 

Κυνική ομολογία από το
ΔΝΤ

Ο Σ. Σπυρίδων και το
ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Designscapes
 

Γεγονότα

Δ.  Καρύδης υποψήφιος
Δημοτικός Σύμβουλος
με τον «Πειραιάς Νικητής»

Μαθητές από την Άρτα χτίζουν
Γέφυρες με την Ευρώπη
 

Ο Νίκος Μπελαβίλας
στηρίζει το
ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ

podosfairiki_synerg.logo1
 Γιατί ψηφίζω
«Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή»
του Νίκου Αξαρλή

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ»

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Μαΐου 2019, 15.45
«Πληρωμένη απάντηση στους μπράβους της ΧΑ»
Δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή...
24 Μαΐου 2019, 09.16
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πλατεία Συντάγματος
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του...
23 Μαΐου 2019, 18.03
Στο Πέραμα ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης...

Ναυτιλία

16 Μαΐου 2019, 00.00
Tο «WorldChampion Jet» στον στόλο της Seajets
Η SEAJETS υποδέχθηκε και επισήμως...
15 Μαΐου 2019, 23.52
« Τα μέτρα είναι συμβατά με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο»
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA...
15 Μαΐου 2019, 20.28
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων»
Με αφορμή την αυριανή λήξη της...